Cukroví a zákusky
Cukroví je menší pečivo, které se připravuje z různých druhů těsta, doplňuje i spojuje mnoha typy náplní a zdobí polevami a dalšími ingrediencemi.
Zákuskem se většinou nazývají menší kousky různých druhů sladkého pečiva – nakrájené dorty a rolády, věnečky, trubičky a další druhy mnoha tvarů a chutí.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíCukroví
Cukroví je ve většině případů menší pečivo, které se připravuje z různých druhů těsta. Upečené se doplňuje i spojuje mnoha typy náplní a zdobí polevami a dalšími ingrediencemi.
Cukroví se nejvíce peče na Vánoce, připravuje se ale i při dalších příležitostech jako je například svatba, významné výročí, Velikonoce nebo třeba i různé rodinné oslavy.
Těsta na cukroví
Cukroví se připravuje z různých druhů těsta a tomu pak samozřejmě odpovídá doba pečení, tvar, chuť, použité náplně a případně i polevy.
Nejčastěji se používá těsto
- linecké světlé i tmavé
- křehké
- piškotové
- medové
- sněhové
- kokosové
- těsto na vanilkové rohlíčky
Druhy cukroví
Cukroví se peče v závislosti na použitém druhu těsta v mnoha tvarech i chutích. Některé druhy se slepují marmeládou nebo různými krémy, jiné se pouze povrchově zdobí, další jen obalují v cukru…
Nejvíce pečené druhy cukroví
- vanilkové rohlíčky
- medvědí tlapky
- oříškové
- linecké
- perníčky
- zázvorky
- kokosové
- sněhové
Základní zásady pro přípravu těsta a pečení cukroví
Na přípravu kvalitního těsta a upečení chutného cukroví, dortů, moučníků a dalších pekařských a cukrářských lahůdek je nutné především používat kvalitní suroviny a také dodržet několik - v podstatě jednoduchých - zásad
- Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu
- Těsto je mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici
- Sníh se snadněji vyšlehá, pokud do vaječných bílků přidáme lžičku octa
- Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky
- Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty
- Máslové a ostatní tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu
Zdobení a konečná úprava cukroví
Upečené cukroví se ve většině případů na povrchu ještě polévá různými polevami, potírá krémy a také zdobí. Tyto konečné úpravy mu dodávají nejen další chuť, ale i správný vzhled.
- Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou určené nejen ke konzumaci, ale i jako dekorační
- Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
- Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečící papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.
Cukroví i zákusky velmi dobře vypadají naaranžované a servírované na víceposchoďových mísách nebo talířích, nazývaných etažer.
Využijte všechny suroviny!
Všechno cukroví se vždy úplně ideálně nepovede, ale i rozlámané kousky se dají spotřebovat. Vložíme je do mixéru, přidáme k nim marmeládu, šlehačku, trochu rumu a vše dobře rozmixujeme. Ze směsi potom vytvarujeme malé kuličky, které napíchneme na ozdobná párátka, obalíme v čokoládové polevě a kokosu a máme další vynikající, rychlé a vzhledově velmi zajímavé nepečené cukroví.
Různé druhy cukroví si můžete upéct podle našich videoreceptů.
Zákusky
Zákuskem se většinou nazývají menší kousky různých druhů sladkého pečiva – nakrájené dorty a rolády, věnečky, trubičky a další druhy mnoha tvarů a chutí.
V domácím pečení se nevyplatí jednorázově péct více druhů moučníků a pak je dělit na zákusky, proto se většinou kupují v cukrárnách. Pokud se více druhů peče doma, pak je to hlavně při různých slavnostních příležitostech, jako je třeba svatba, významná jubilea nebo větší rodinné oslavy.
V současné době jsou už i kupované zákusky poměrně kvalitní, ale také dražší. I když se úroveň pekařské a cukrářské profesionální výroby významně zlepšila, přesto je potřeba stále dobře vybírat. Pozor si dejte především u šlehačky, v mnoha případech se stále používá ne tolik chutná šlehačka ze sprejů.