Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém
Smetanové, šlehačkové i čokoládové krémy jsou většinou lehčí a jemnější. Používají se především na plnění, ale třeba i povrchovou úpravu piškotových dortů nebo rolád. Základní krémy se mohou ochutit různými dalšími vhodnými ingrediencemi.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíSmetanové krémy
Smetanový krém má základ ze smetany, do které se většinou přimíchává sýr typu žervé. Na přípravu používejte smetanu ke šlehání s vyšším procentem tuku. Krémy jsou vláčné a chutné, velmi dobře se roztírají.
Základní smetanový krém
Suroviny
- 250 gramů žervé – např. neochucená Lučina
- 50 gramů moučkového cukru
- 1,5 decilitru smetany ke šlehání
- vanilka
Postup
Všechny suroviny mimo smetany vložíte do mísy a vyšleháte nejlépe ručním elektrickým šlehačem nebo mixérem. Na závěr zvýšíte otáčky na vyšší rychlost, postupně přiléváte smetanu ke šlehání a krém vyšleháte do hladké jemné konzistence.
Čokoládový smetanový krém
Suroviny
- 2 kelímky smetana 33%
- 100 gramů čokoláda na vaření
- 2 lžíce solamylu
- 250 gramů másla
- 4 lžíce cukru krupice
Postup
Ve vodní lázni svaříte za stálého míchání smetanu, cukr, čokoládu a solamyl. Hustý krém odstavíte ze sporáku, přikryjete fólií a necháte vychladnout.
Do studeného krému pak opatrně postupně po částech zašleháte změklé máslo a krém ještě případně podle chuti dosladíte.
Krém je vhodný jak na plnění dortů a rolád, tak i na jejich potahování.
Šlehačkové krémy
Šlehačkový krém se připravuje ze smetany ke šlehání s vyšším procentem tuku, může být rostlinná i živočišná. V případě potřeby se může použít i ztužovač šlehačky. Smetanu vždy šleháme vychlazenou!
Základní krém je možné ochutit například kakaem, čokoládou nebo studenou kávou, může se do něj přimíchat drobně nakrájené nebo rozmixované ovoce apod.
Základní šlehačkový krém
Suroviny
- 1 smetana ke šlehání - 31, 33, 40 i více % tuku
- 1 ztužovač smetany
- 50 gramů cukru moučka
Postup
Vychlazenou smetanu smícháte ve vyšší nádobě se ztužovaček a pak ji mixérem nebo šlehačem vyšleháte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváte podle chuti cukr.
Pokud chcete náplň ochutit například kakaem, čokoládou, studenou kávou, rozmixovaným ovocem nebo jinou příchutí, přidávejte je opatrně až když je šlehačka tuhá.
Při plnění dortu je vhodné udělat na okraji z másla hranu, která zabrání šlehačkové náplni ve stuku s polevou, kterou by mohla rozpustit.
Pařížský slehačkový krém
Suroviny
- 2,5 decilitru smetany ke šlehání
- 20 gramů kakaa
- 25 gramů cukru krupice
Postup
Smetanu, kakao i cukr smícháme v kastrůlku a na malé teplotě přivedeme za stálého míchání do varu. Pak kastrůlek sundáme ze sporáku, krém mícháním vychladíme a pak uložíme minimálně na 6 hodin do chladničky – v žádném případě nesmí zmrznout!
Před dalším použitím směs opatrně vyšleháme do lehké pěny.
Videorecept - domácí čokoláda
Na krémy s čokoládou je nejlepší čokoláda domácí...