Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém

Smetanové, šlehačkové i čokoládové krémy jsou většinou lehčí a jemnější. Používají se především na plnění, ale třeba i povrchovou úpravu piškotových dortů nebo rolád. Základní krémy se mohou ochutit různými dalšími vhodnými ingrediencemi. 

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Smetanové krémy

Smetanový krém má základ ze smetany, do které se většinou přimíchává sýr typu žervé. Na přípravu používejte smetanu ke šlehání s vyšším procentem tuku. Krémy jsou vláčné a chutné, velmi dobře se roztírají.

Základní smetanový krém

Suroviny

  • 250 gramů žervé – např. neochucená Lučina
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1,5 decilitru smetany ke šlehání
  • vanilka

Postup

Všechny suroviny mimo smetany vložíte do mísy a vyšleháte nejlépe ručním elektrickým šlehačem nebo mixérem. Na závěr zvýšíte otáčky na vyšší rychlost,  postupně přiléváte smetanu ke šlehání a krém vyšleháte do hladké jemné konzistence.

Čokoládový smetanový krém

Suroviny

  • 2 kelímky smetana 33%
  • 100 gramů čokoláda na vaření
  • 2 lžíce solamylu
  • 250 gramů másla
  • 4 lžíce cukru krupice

Postup

Ve vodní lázni svaříte za stálého míchání smetanu, cukr, čokoládu a solamyl. Hustý krém odstavíte ze sporáku, přikryjete fólií a necháte vychladnout.

Do studeného krému pak opatrně postupně po částech zašleháte změklé máslo a krém ještě případně podle chuti dosladíte.

Krém je vhodný jak na plnění dortů a rolád, tak i na jejich potahování.

Šlehačkové krémy

Šlehačkový krém se připravuje ze smetany ke šlehání s vyšším procentem tuku, může být rostlinná i živočišná. V případě potřeby se může použít i ztužovač šlehačky. Smetanu vždy šleháme vychlazenou!

Základní krém je možné ochutit například kakaem, čokoládou nebo studenou kávou, může se do něj přimíchat drobně nakrájené nebo rozmixované ovoce apod.

Základní šlehačkový krém

Suroviny

  • 1 smetana ke šlehání -  31, 33, 40 i více % tuku
  • 1 ztužovač smetany
  • 50 gramů cukru moučka

Postup

Vychlazenou smetanu smícháte ve vyšší nádobě se ztužovaček a pak ji mixérem nebo šlehačem vyšleháte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváte podle chuti cukr.

Pokud chcete náplň ochutit například kakaem, čokoládou, studenou kávou, rozmixovaným ovocem nebo jinou příchutí, přidávejte je opatrně až když je šlehačka tuhá.

Při plnění dortu je vhodné udělat na okraji z másla hranu, která zabrání šlehačkové náplni ve stuku s polevou, kterou by mohla rozpustit.

Pařížský slehačkový krém

Suroviny

  • 2,5 decilitru smetany ke šlehání
  • 20 gramů kakaa
  • 25 gramů cukru krupice

Postup

Smetanu, kakao i cukr smícháme v kastrůlku a na malé teplotě přivedeme za stálého míchání do varu. Pak kastrůlek sundáme ze sporáku, krém mícháním vychladíme a pak uložíme minimálně na 6 hodin do chladničky – v žádném případě nesmí zmrznout!

Před dalším použitím směs opatrně vyšleháme do lehké pěny.

Videorecept - domácí čokoláda

Na krémy s čokoládou je nejlepší čokoláda domácí...


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist