Citrónový a mandlový krém

Citrónový krém je vhodný především pro ty, kteří dávají přednost méně sladkým krémům, krém mandlový se hodí pro dorty k slavnostnějším příležitostem

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Citrónový krém

Citrónové krémy jsou osvěžující, mohou se použít na náplně dortů a rolád, ale i na jiné druhy sladkého pečiva. Příprava většiny citrusových krémů je velmi rychlá a snadná.

Místo citrónů je možné použít i jiné druhy citrusových plodů – nejlepší jsou pomeranče a mandarinky.

Obrázek

Základní citrusový krém

Suroviny

  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 3/4 hrnku citrónové šťávy
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli

Postup

Z omytého citrónu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Pak šťávu, kůru, cukr a sůl smíchejte v rendlíku a dejte vařit, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.

V misce rozšlehejte vajíčka a žloutky, přimíchejte je k šťávě v rendlíku a vše za stálého míchání vařte ještě přibližně 5 minut, dokud směs nezhoustne. Pak ji nalijte přes cedník do mísy.

K směsi v míse přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí a nevznikne hladký vláčný krém. Misku přikryjte potravinovou fólií a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny vychladit.

Krém je možné v chladu skladovat až 2 týdny.

Mandlový krém

Mandlový krém je velmi chutný a hodí se především na dorty k slavnostnějším příležitostem. Můžete si ho připravit jednoduše a rychle z mandlového pudinku.

Do hotového krému je možné ještě přimíchat velmi jemně nasekané nebo umleté oloupané mandle.

Základní mandlový krém

Suroviny

  • 1 balíček mandlový pudinkový prášek
  • 100 gramů cukru krupice
  • 0,5 decilitru smetana ke šlehání
  • 250 gramů másla
  • 3 decilitry mléka

Postup

V hrnci smícháte mléko, cukr a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém, který pak za stálého míchání vychladíte ve studené vodní lázni.

Do krému přidáme na menší části rozdělené máslo a vše vyšleháme do hladkého krému.

Pudinkový krém i máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!

Do směsi pak ještě zašleháme tuhou šlehačku ze smetany.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist