Citrónový a mandlový krém
Citrónový krém je vhodný především pro ty, kteří dávají přednost méně sladkým krémům, krém mandlový se hodí pro dorty k slavnostnějším příležitostem
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíCitrónový krém
Citrónové krémy jsou osvěžující, mohou se použít na náplně dortů a rolád, ale i na jiné druhy sladkého pečiva. Příprava většiny citrusových krémů je velmi rychlá a snadná.
Místo citrónů je možné použít i jiné druhy citrusových plodů – nejlepší jsou pomeranče a mandarinky.
Základní citrusový krém
Suroviny
- 1 lžíce citrónové kůry
- 3/4 hrnku citrónové šťávy
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3 vejce
- 4 žloutky
- 4 lžíce másla
- 1/4 lžičky soli
Postup
Z omytého citrónu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Pak šťávu, kůru, cukr a sůl smíchejte v rendlíku a dejte vařit, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
V misce rozšlehejte vajíčka a žloutky, přimíchejte je k šťávě v rendlíku a vše za stálého míchání vařte ještě přibližně 5 minut, dokud směs nezhoustne. Pak ji nalijte přes cedník do mísy.
K směsi v míse přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí a nevznikne hladký vláčný krém. Misku přikryjte potravinovou fólií a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny vychladit.
Krém je možné v chladu skladovat až 2 týdny.
Mandlový krém
Mandlový krém je velmi chutný a hodí se především na dorty k slavnostnějším příležitostem. Můžete si ho připravit jednoduše a rychle z mandlového pudinku.
Do hotového krému je možné ještě přimíchat velmi jemně nasekané nebo umleté oloupané mandle.
Základní mandlový krém
Suroviny
- 1 balíček mandlový pudinkový prášek
- 100 gramů cukru krupice
- 0,5 decilitru smetana ke šlehání
- 250 gramů másla
- 3 decilitry mléka
Postup
V hrnci smícháte mléko, cukr a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém, který pak za stálého míchání vychladíte ve studené vodní lázni.
Do krému přidáme na menší části rozdělené máslo a vše vyšleháme do hladkého krému.
Pudinkový krém i máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!
Do směsi pak ještě zašleháme tuhou šlehačku ze smetany.