Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Další vychytané lekce

V domácím prostředí se dá připravit mnoho vynikajících lahůdek. Vždy je ale nutné použít kvalitní suroviny a dodržet základní postupy. Domácí výroba těstovin není složitá - chce to jen použít kvalitní suroviny a případně si pořídit stojek na výrobu těstovin. Doma se mohou vyrobit těstoviny plněné i neplněné. Domácí výroba uzenin - především klobás, jitrnic, jelit nebo tlačenky - vyžaduje určitou zručnost a také některé druhy vybavení, jako je…

Dančí bok

Daňčí bok se žebry vykazuje poměrně nízký podíl masa, většinou se naplocho stahuje z kostí. Je vhodný k přípravě rolády nebo ragú.

Dančí hřbet

Jedná se o nejušlechtilejší část daňčí zvěřiny, maso je křehké. Hřbet se připravuje s kostí i vykostěný, je vhodný na pečení, smažení i grilování.

Dančí kýta

Kýta se většinou rozděluje na části - zadní koleno, spodní šál, malý ořech, falešná svíčková, velký ořech a vrchní šál. Maso je vhodné k pečení v troubě, lze je smažit na pánvi i grilovat.

Dančí plec

Maso plece je červenohnědé s podobnou strukturou jako maso z daňčí kýty. Plec je vhodná k pečení nebo dušení.

Daňek vnitřnosti

Z vnitřností připravujeme samostatné pokrmy, nebo je zpracováváme na paštiky a teriny. Daňčí srdce Srdce druhů jelení a daňčí zvěře se liší jen svou velikostí. Daňčí plíce Plíce je potřeba před další úpravou zbavit průdušek. Daňčí játra Játra jsou hnědavě zbarvená, před další úpravou se musí zbavit žilek a tuku. Daňčí ledvinky Ledvinky před úpravou překrojíme a necháme krátce namočené ve vodě. Potom je potřeba odstranit močovody…

Ďas mořský

Je rozšířený od jihozápadních částí Barentsova moře až po Gibraltar, vyskytuje se také ve Středozemním a Černém moři. Žije v mělkých vodách i ve vodách do hloubky kolem 500m. Ďas má dokonalé maskování, téměř splývá s prostředím. Hlavní oblastí výlovu ďasů je severní Atlantik. Ďas mořský má zploštělé tělo a velkou hlavu s obrovskou tlamou. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla, přední část prsní ploutve tvoří jednotlivé, volně…

Datle

DATLE - latinsky Phoenix dactylifera, anglicky date, francouzsky datte nebo německy Datel - jsou také známé jako Beduínský chléb a čerstvým se říká balah. Jsou plody stromu Datlovník obecný. Energie, vitamíny, minerály… Sušené datle už dost dlouho nepovažujeme za exotické ovoce, které jsme si dopřávali jen o Vánocích. Sušené i čerstvé jsou dnes k dostání celý rok. Datle patří mezi sedm „izraelských plodin“, které byly základem lidské výživy…

Datlovka vrtavá

Je rozšířená ve Středomoří, patří k chráněným druhům živočichů a nesmí se sbírat. Datlovky vrtavé žijí rády v úkrytu. Svá obydlí ve vápencových skalách nebo v korálových útesech si samy vyhlubují pomocí sekretu žláz, který obsahuje kyselinu. Tvar těla datlovek je velmi protáhlý. Lastury jsou tmanovhnědé, tvarem i barvou připomínají datle. Jedinci dosahují velikosti 5-8cm, někdy mohou dorůst až do délky 11cm. Datlovky jsou velmi chutné mušle,…

Debreceni kolbász – vařený

Maďarská klobása s jemnou strukturou vyrobená z vepřového masa. Je silně kořeněná paprikou, pepřem, česnekem a majoránkou. Debreceni kolbász se vyrábí neuzená i jemně uzená. Podává se pečená nebo grilovaná. Klobása měří 18cm a široká je 3cm.

Debreziner – vařený

Dlouhý, tenký Brühwurst vyrobený ze směsi vepřového a hovězího masa. Maso se plní do tenkých ovčích střívek, spařuje vroucí vodou a nakonec se udí. Debreziner je okořeněný mletou paprikou, k dostání je v jemné, pikantní a pálivé verzi. Měří 25cm a široký je 2cm.

Deska na řezání masa

Je to deska umístěná v řezačce na maso, kterou se maso protlačuje. V řezačce jsou kotouče různých průměrů s různě velkými otvory. Maso se rozmělní tím jemněji, čím menší jsou otvory.

Deska na řezání masa

Deska v řezačce na maso, kterou se maso protlačuje. V řezačce jsou kotouče různých průměrů s různě velkými otvory. Maso se jemněji rozmělní, čím menší jsou otvory.

Destice chřapáčová

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od dubna do května. Destice chřapáčová má plodnice široké 40-150mm, miskovité až ploše rozložené, nepravidelně zprohýbané. Na svrchní straně jsou vrásčité nebo hrbolaté, zbarvené červenohnědě až hnědě. Na spodní straně jsou bělavé až narůžovělé, s žebry sbíhajícími se ke třeni. Třeň je velice krátký, tlustý, vrásčitý nebo žebrovaný. Destice chřapáčová roste poměrně hojně, zejména v teplejších…

Destice okrouhlá

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od dubna do června. Destice okrouhlá je velice podobná destici chřapáčové, má ale o něco menší, 50-100mm široké plodnice. Zbarvené jsou hnědočerveně až žlutohnědě. Třeň je delší, výraznější, výtrusy jsou jinak ornamentované. Destice okrouhlá je velice vzácným druhem.

Deutsche Salami – fermentovaný, sušený

Jedná se o trvanlivý salám vyrobený z hrubě mletého vepřového a hovězího masa a hřbetního sádla. K ochucení se používá celý pepř a česnek. Deutsche Salami je zpravidla uzený, dlouhý 30cm a široký 10cm.

Devon sausage – vařený

Salám jinak nazývaný také „polony“ nebo „luncheon sausage. Devon sausage je měkký, vařený salám vyrobený z vepřového masa. Tento masný výrobek je podobný boloňskému salámu, dlouhý je 50cm a široký 11cm. Podává se nakrájený na plátky většinou v obložených chlebech nebo houskách.

Dílo

Všeobecné označení pro vykutrovanou, tedy rozmělněnou a zamíchanou hmotu, která slouží jako základ pro masné výrobky.

Dílo na paštiku

Tímto termínem se označuje náplň z rozmělněného masa, která je základní hmotou pro výrobu masových paštik.

Diot fumé – fermentovaný, sušený

Jedná se o vepřovou klobásu okořeněnou muškátovým oříškem a česnekem. Někdy Diot fumé obsahuje sezonní zeleninu. Klobása bývá sušená nebo uzená, měří 15cm a široká je 3cm. Podává se nejčastěji ohřátá v červeném víně s cibulkou.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist