Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Galgán lékařský

Galgán lékařský, jinak také galgán malý, se běžně používá v jihovýchodní Asii podobně jako zázvor. Oddenek  galgánu malého – je nevelký, na povrchu zbarvený červenohnědě. Uvnitř je světlejší.

Galgán velký

Jinak také galgánový kořen, nepravý galgán, thajský zázvor, siamský zázvor, kalkán. Používáme kořen, naložený nebo čerstvý či sušený a rozemletý na prášek. Galgán voní po borovicích a citrusech, svou chutí připomíná zázvor. Lze jím kořenit ryby, mořské plody, drůbež, jehněčí maso. Galgán je rozšířeným kořením kuchyně Dálného východu. Čerstvý se loupe jako zázvor a poté krájí, strouhá nebo se řeže na tenké plátky. Galgánový kořen lze sušit - před…

Game sausage – syrový

Klobása je vyrobená ze zvěřiny, zpravidla bývá libová a proto se do ní přidává vepřový tuk. Někdy se k výrobě Game sausage používá zvěřinová směs masa z bažantů, černé nebo vysoké zvěře. Klobása je kořeněná petrželkou, tymiánem a zázvorem. Game sausage měří 12cm a široká je 3cm. Čerstvé klobásy Game sausage vyrobené z pernaté zvěře jsou k dostání jen na podzim a v zimě během lovecké sezony.

Garganelli

Garganelli jsou těstoviny ve tvaru krátkých trubiček.

Garnát obecný

Rozšířený podél evropského pobřeží od Bílého moře po Portugalsko, také ve Středozemním moři a v Černém moři. Garnát obecný se hojně loví u německého pobřeží Severního moře a zpravidla se ihned po výlovu vaří na rybářských lodích. Tělo je šedě zbarvené, čelní roh je krátký. Garnát dorůstá do délky 9cm, patří k menším druhům krevet. Čerství garnáti se prodávají ihned po přivezení k pobřeží, s krunýřem nebo loupaní. Rychle se kazí, nelze je…

Gedroogde worst – sušený

Klobása s bílou plísní na obalu, obvykle vyrobená z vepřového masa. Gedroogde worst může mít jemnou nebo ostrou chuť, někdy obsahuje i hřebíček. Klobása měří 18cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na plátky.

Geitost

GEITOST je norský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině. Výroba Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje. Do sýřeniny se…

Gelbwurst – vařený

Tento Brühwurst je krémovitý, jemný, v jasně žlutě zbarveném obalu. Vyrábí se z vepřového a telecího masa. K ochucení Gelbwurstu se používá zázvor, muškátový oříšek a citron. Gelbwurst je dlouhý 30cm a široký 5cm. Konzumuje se studený s čerstvým chlebem.

Gelderse rookworst – vařený

Gelderse rookworst je uzený vařený vuřt vyrobený z vysoce kvalitního vepřového masa. Méně kvalitní rookworst obsahuje jen kouřové aroma, není uzený. Gelderse rookworst měří 12cm a široký je 2,5cm. Tradičně se podává s kapustou.

Gemelli

Název gemelli v překladu znamená "dvojčata". Jde o těstoviny ve tvaru spirálově stočených proužků. Tento druh těstovin má originální, dvojitý tvar. Na skus jsou pevné a mají schopnost přijímat různé složky chuti v pokrmech.

Gendarme – fermentovaný, sušený

Jedná se o salám vyrobený z hovězího masa, vepřových kůží a tuku. Gendarme je výrazně ochucený pepřem a vínem. Salám je v průřezu obdélníkový, měří 16cm a široký je 5cm. Dlouho se udí, suší a lisuje. K dostání je zpravidla v párech.

Georgijský losos, Ruff

Vyskytuje se jen ve východní části Indického oceánu podél pobřeží jižní Austrálie. Žije ve velkých hejnech. Ryby dorůstají do délky 40cm a dosahují hmotnosti asi 800g. Hřbet je zelenavý, břicho stříbřité. Georgijský losos má maso vynikající chuti, s vysokým obsahem tuku. Hodí se především na grilování nebo uzení – tyto způsoby tepelné úpravy obsah tuku částečně snižují.

Girandole

Girandole jsou těstoviny ve tvaru spirál. Hodí se zejména k máslovým a smetanovým omáčkám.

Glamorgan sausage – syrový

Jedná se o bezmasou, ručně tvarovanou klobásu. Glamoran sausage se vyrábí ze sýru Caerphilly. Sýr se smíchá s pórkem a směs se pojí vejcem a strouhankou nebo bramborami. Klobása Glamoran sausage měří 20cm a široká je 3cm. Podává se smažená.

Glazování, glazírování a křehčení

Glazování je francouzská kuchařská technika a český název vychází z francouzského slova "glazé", které v překladu  znamená glazura. Některé potraviny tímto kuchařským postupem při pečení nebo po dokončení úpravy získají na povrchu hladký a lesklý vzhled – glazuru. Glazování se využívá také u ryb a částečně i u masa. V tomto případě se jedná o potření vrstvou vody a následné zamražení, které zabraňuje vysychání potravin. Glazování masa a ryb se…

Gnocchi

Jedná se o těstoviny ve tvaru nočků. Vyrábějí se z bramborového těsta. Hodí se ke všem druhům omáček nebo šťáv, používají se také jako vložka do polévek. Existují ještě sušené gnocchi. K jejich výrobě slouží tvrdá pšeničná krupice.

Goan chorizo – fermentovaný nebo fermentovaný sušený

Goan chorizo je indická klobása vyrobená z vepřového nebo hovězího masa. Kořeněná je kurkumou, římským kmínem, pálivou paprikou a česnekem. Klobása je fermentovaná, někdy se udí a suší. Goan chorizo měří 8cm a široká je 2,5cm.

Gorgonzola

GORGONZOLA je měkký italský sýr s modrou plísní. Původ a historie Svůj název dostala Gorgonzola podle stejnojmenného města ležícího poblíž Milána v Lombardii, kde byl sýr údajně poprvé již v 9. století vyroben, dnes se na tomto místě však již Gorgonzola nevyrábí. Druhá teorie praví, že kolébkou Gorgonzoly je významné mlékárenské městečko Pasturo Nella Valssasine, kde Gorgonzola zrávala v místních jeskyních, které pro to poskytovaly ideální…

Gospice velká

Je rozšířená od západního pobřeží Britských ostrovů až po Senegal, vyskytuje se v celé oblasti Středozemního moře. Jako konzumní ryba je gospice velká oblíbená především v Itálii, ve střední Evropě se prodává jen málokdy. Ryby dorůstají do délky 70cm, tělo je úhořovité, ze stran silně zploštělé. Maso je kvalitní, bez kostí. Gospice je vhodná po rozdělení na porce ke smažení.

Gouda

GOUDA je nizozemský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Gouda má tvar kola od vozu, průměr 30 cm a její povrch tvoří žlutá umělá vrstva. Mladý sýr má světlou barvu, je vláčný a pevný, stará gouda je zrnitá a má silnější kůrku. Chuť tohoto sýru je pikantně kořeněná. Obsahuje 45 % tuku v sušině. Výroba Sýr Gouda je vyroben z pasterizovaného kravského mléka. K sýru se přidává koření, které zajišťuje delší dobu trvanlivosti a mění jeho…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist