Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ibérico

IBÉRICO je polotvrdý sýr na krájení pocházející ze Španělska. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar válce o průměru 20 cm, jeho hmotnost je 3-4 kg a vysoký je 15 cm. Povrch sýru tvoří vrstva parafinu zabraňující vysychání. Kůrka má u vyzrálého sýru tmavě hnědou barvu. Mladý sýr má jemně kořeněné, svěží aroma, vyzrálý je pikantnější a má výraznější chuť. Obsah tuku v sušině je 45%.  Výroba Ibérico je vyroben z pasterizovaného kravského, ovčího a…

Ibores

IBORES je polotvrdý sýr na krájení pocházející ze Španělska. Vzhled, chuť, vůně… Ibores má tvar válce a hmotnost 650g-1,2 kg. Povrch sýru má okrovou nebo červenou barvu. Obsah tuku v sušině je 45%. Chuť je lehká, máslová a sýr jemně voní po kozím mléce. Výroba Sýr je vyroben z čerstvého kozího mléka. Po přidání přírodního fermentu probíhá srážení. Ve střední době zrání se kůrka potírá olivovým olejem nebo vyuzenou práškovou paprikou. Celkem…

Idiazábal

IDIAZÁBAL je tvrdý sýr původem za Španělska. Původ a historie Idiazábal se vyrábí na severu Španělska a je pojmenován podle stejnojmenné vesnice. V roce 1987 získal značku Donominacion de Origen, tedy španělskou chráněnou značku původu. Vzhled, chuť, vůně... Idiazábal má tvar válce a hmotnost 1-3 kg. Těsto má barvu slonové kosti a je pevné, kůrka je světle žlutá. U uzené varianty sýru je kůrka až hnědá. Obsah tuku v sušině je 45 %. Chuť…

Indiánská rýže

INDIÁNSKÁ RÝŽE, jinak též Divoká či Planá rýže (anglicky Wild rice), je označení pro semena rostliny Zizania aquatica. Výskyt a historie Ačkoliv se jí říká rýže, není doopravdy rýží. Rostlina, která zrnka indiánské rýže produkuje, je planě rostoucí vodní tráva rýži vzdáleně příbuzná. Volně roste v jezerech a řečištích Kanady a Spojených států amerických, a to již minimálně 12 000 let. Zde ji indiánský kmen Siouxů každoročně sklízel z kánoí…

Indická kuchyně

Indická kuchyně je velmi rozmanitá a označit nějaké jídlo za typicky indické je možné vzhledem k rozsáhlosti země a mnoha etnickým i náboženským skupinám obyvatel jen velmi těžko. Pro většinu obyvatel Indie je jídlo především každodenní potřebou. Kuchyně jednotlivých oblastí se od sebe liší surovinami, přísadami i způsobem přípravy. Ve střední a v západní Indii jsou nejvíce oblíbené placky, luštěniny, zelenina, ovoce a mléčné výrobky, ryby,…

Irish black pudding – vařený

Jedná se o tmavý jelitový prejt, který má jemnou a měkkou konzistenci. Irish black pudding se vyrábí zejména z vepřové krve (přidává se i krev jiných zvířat), ze strouhanky, ječmene, mléka a smetany. K ochucení se používá vratič. Tento masný výrobek měří 18cm a široký je 4,5cm.

Irish pork sausage – syrový

Klobása vyrobená z kvalitního, hrubě mletého vepřového masa, ochucená majoránkou nebo tymiánem. Irish pork sausage měří 10cm a široká je 3cm.

Isterband – fermentovaný nebo fermentovaný sušený

Isterband je uzená klobása vyrobená z hrubě mletého vepřového masa. K dostání je v mnoha variantách, charakteristická kyselá chuť je dána fermentací. K mletému masu se přidávají ještě celá zrna ječmene a někdy také bramborová kaše. Klobása Isterband se prodává sušená nebo nesušená, měří 24cm a široká je 3,5cm.

Itakomachi

ITAKOMACHI, nebo též Akitakomachi, je mezinárodní označení pro odrůdu krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Akitakomachi se pěstuje v japonské oblasti Akita, kde byla křížením vyšlechtěna v roce 1975. Nyní se pěstuje i v jiných státech světa, např. v Itálii. Vzhled a vlastnosti Tato odrůda je velmi podobná rýži Koshihikari, je však méně lepivá. Stejně jako Koshihikari má i Akitakomachi krátká a zakulacená zrna. Obsahuje velké…

Italian sausage – syrový

Klobása vyrobená ze syrového nefermentovaného vepřového masa. Italian sausage je ochucená fenyklovými semínky, vyrábí se v ostré i sladké variantě. Do pálivé klobásy se přidává červená chilli paprika, do sladké čerstvá bazalka. Klobása Italian sausage měří 10cm a široká je 4,5cm

Italská kuchyně

Italská kuchyně je zdravá, používá čerstvé suroviny a obvykle bývá jednoduchá na přípravu. Italové jsou vášniví milovníci jídla, umí mistrně upravovat zeleninu, ryby, sladkosti nebo těstoviny a dali také světu slavné šunky, sýry nebo vína. Typické ingredience italské kuchyně Mezi základní a důležité ingredience italské kuchyně patří těstoviny, maso, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, olivy, olivový olej, houby, rýže, sýry, víno, zelenina,…

Italský salám

Salami je nejznámějším italským trvanlivým salámem. Vyrábí se z vepřového masa, existují ale i druhy salámu z hovězího, kančího, srnčího nebo koňského masa. Pro výrobu salámu používá každý italský region vlastní receptury a postupy. Fermentované salámy se třídí do skupin podle jakosti. Extra jakost může mít pouze salám vyrobený z vepřového masa.

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist