Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Macadamiový olej

MACADAMIOVÝ OLEJ – anglicky Macadamia ternifolia Seed Oil je rostlinný olej získávaný z masa ořechů makadámie trojlisté (Macadamia ternifolia), je velmi cenný a známý pro svůj vysoký obsah vitamínů a exotickou chuť. Výživný, zdravý, chutný… Macadamiový olej lisovaný za studena je vysoce kvalitní olej, který se v gastronomii využívá pro svou jemnou delikátní chuť. Obsahuje mnoho vitamínů a vysokou hladinu mono-nenasycených mastných kyselin,…

Macerování

Macerování je ve své podstatě naložení některých druhů potravin do připravené tekuté směsi, kde potraviny změknou a ochutí se. Slovo macerování má původ ve francouzském výrazu "maceré", protože právě ve francouzské kuchyni se tento postup zřejmě začal používat nejdříve.   Macerování masa, ryb, zeleniny a ovoce Maso a ryby se macerují v nálevech, které jsou především z oleje nebo vína a různých druhu koření. Doba macerování je různá podle druhu…

Máčka hvězdnatá

Je stejně jako máčka skvrnitá rozšířená v severovýchodním Atlantiku a ve Středozemním moři. Vzhled obou druhů je také podobný. Máčka hvězdnatá má ale na těle velké skvrny hvězdicovitého tvaru, uprostřed skvrn jsou kruhy z mnoha černých teček. Maso je velmi chutné, vhodné ke smažení.

Máčka skvrnitá

Je rozšířená v severovýchodním Atlantiku a ve Středozemním moři. Žije poblíž mořského dna do hloubky asi 100m, ve Středozemním moři až do hloubky 400m. Poznávacím znakem ryb je jemná skvrnitá kresba, zbarvení těla je hnědavé. Ryby dorůstají do délky max. 1m, většinou měří do 80cm. Maso je pevné, velmi chutné, kvalitou ale zaostává za masem ostatních malých žraloků. Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení – maso se stáhne z kůže a nakrájí na…

Mafaldine

Mafaldine jsou těstoviny ve tvaru dlouhých nudlí, které mají zvlněný okraj. I po uvaření si zachovají svůj tvar. Jsou vhodné k chuťově výrazným omáčkám a k náročnějším pokrmům.

Mahón-Menorca

MAHÓN-MENORCA je polopevný španělský sýr určený ke krájení. Tento sýr je pojmenovaný podle přístavu Mahon na ostrově Minorca. Vzhled, chuť, vůně… Má tvar kvádru, jeho rohy jsou zaoblené. Jeho hmotnost je 1-4 kg. Těsto má barvu slonové kosti, je lesklé a málo elastické. Kůrka je oranžově žlutá a díky vtírání olivového oleje má v sobě tmavé rýhy. Tento sýr má lehce nakyslou, slanou příchuť a typickou lehkou vůni moře. Obsah tuku v sušině je 38 …

Mährische – vařený

Mährische („moravský“) středně hrubý Brühwurst, vyrobený z libového vepřového a hovězího masa, hřbetního tuku a zeleného pepře. Tento masný výrobek je vařený, uzený a sušený. Salám měří 25cm a široký je 8cm. Podává se obvykle s nakládaným zelím nebo se přidává do polévky.

Mainzer Käse

MAINZER KÄSE je sýr z kyselého mléka původem z Německa. Původ a historie Výroba tohoto sýra byla vynalezena v roce 1813 farmářem Kaulem, který jej prodával na trzích v Mohuči. Popularita sýru rostla, a tak na přelomu století se sýr začal vyrábět si v 25 farmách v sousedních vesnicích. Sýr v té době přinesl do oblasti ekonomický boom a ještě dodnes jsou na tradici Mainzer Käse místní náležitě hrdí. Vzhled, chuť, vůně… Tvar sýru je kulatý,…

Majoránka zahradní (Origanum majorana)

Jinak také majorán, marjánka, maděránek, voněkras nebo dobrá mysl. Používáme listy, čerstvé i sušené. Majoránka má velmi intenzivní vůni, je aromatická. Její chuť je trochu trpká, kořenitá. Toto koření se hojně používá do uzenin, patří také do sekané, masových paštik, bramborové polévky či do kyselého zelí. Hodí se i k hrachovým jídlům, bílým fazolím, ke skopovému a vepřovému masu. Lze jí kořenit i zeleninové pokrmy nebo pečené brambory. Sušená…

Majorero

Jde o sýr určený ke krájení. Pochází ze Španělska. Je vyroben z pasterizovaného kozího mléka, které se sráží přídavkem enzymů. Následuje lisování sýřeniny a poté zrání, trvající různě dlouhou dobu. Majorero má tvar válcových bochníků o průměru 15-35cm a hmotnosti 1-6kg. Zralý sýr má po stranách typické žlábky, kůrka je bílá nebo zářivě červená. Obsah tuku v sušině je 55%. Tento sýr má trochu nakyslou, lehce pikantní chuť. Hodí se ke chlebu nebo…

Makadamový ořech

MAKADAMOVÝ OŘECH – nebo také makadamiový ořech, který můžete znát také pod názvem queenslandský nebo puma ořech je vzácná exotická potravina. Cenný a vzácný Makadamiový ořech patří k nejdražším druhům ořechů na trhu. Obsahuje mnoho vitamínů a vysokou hladinu mono-nenasycených mastných kyselin, tedy zdravých tuků, které chrání organismus a snižují množství cholesterolu v krvi. Původ a historie Svou domovinu mají makadamiové ořechy v Austrálii…

Makanek – syrový

Hutná libanonská klobása vyrobená ze syrového jehněčího a hovězího masa. Klobása je obvykle kořeněná římským kmínem, někdy obsahuje i piniové oříšky. Nemuslimské obyvatelstvo používá k výrobě této klobásy vepřové maso. Makanek měří 10cm a široký je 3cm. Podává se smažený, pokapaný sirupem z granátových jablek.

Makarony

Jedná se o klasické italské těstoviny. Jsou dlouhé, silné a duté, vhodné k omáčkám nebo na přípravu nákypů. Makarony mohou být také široké a dlouhé nebo krátké a slabší.

Makový olej

MAKOVÝ OLEJ – je jedlý rostlinný olej, který získáváme ze semen máku setého, latinsky Papaver somniferum. Původ a historie Již arabští lékaři znali účinky opia. Původ máku je neznámý, ale pravděpodobně pochází z Přední až Střední Asie. Odvar z makovic  se používal jako tišící prostředek. Současnost Makový olej lisovaný za studena není u nás příliš rozšířený, častěji se používá v kuchyních Francie a Německa. Vzhled, chuť a vůně… Tento olej…

Makrela australská

Je rozšířená v Tichomoří od Austrálie po Japonsko. Ryby mají modrozelený hřbet s tmavými tečkami, boky a břicho mají stříbřitě bílé zbarvení. Makrela australská dosahuje délky 40cm a hmotnosti asi 1,5kg. Maso je tmavé, s vysokým obsahem tuku. Hodí se ke zpracování do konzerv, filety se fritují.

Makrela japonská

Vyskytuje se ve všech mořích tropického a subtropického pásma. V evropských mořích je rozšířená od Biskajského zálivu po Kanárské ostrovy, dále ve Středozemním moři a v jižních oblastech Černého moře. Makrela japonská se od makrely obecné odlišuje nepravidelnými skvrnami na břiše. Maso je vhodné k dušení v troubě, smažení a grilování.

Makrela obecná

Je rozšířená od Norska po Maroko, ve Středozemním a Černém moři. Žije v otevřeném moři, začátkem léta, když se tře, přemísťuje se blíže k pobřeží. Makrela obecná je dobrým plavcem. Hlavním poznávacím znakem tohoto druhu je nepravidelná kresba z tmavých pruhů na modrozeleném hřbetě. Ryby dorůstají do délky 50cm, většinou měří jen 30cm. Hřbetní ploutve jsou umístěné těsně za sebou, ocasní ploutev je vykrojená. Maso makrely obecné je velmi tučné,…

Makrela španělská

Vyskytuje se v západních oblastech severního Atlantiku, rozšířená je také u pobřeží Floridy a v Mexickém zálivu. Na východním pobřeží USA je makrela španělská považována za nejlepší rybu na barbecue. Charakteristickým znakem ryb jsou tři řady podélných skvrn na bocích. Tělo je vřetenovité, hlava malá a špičatá. Makrela španělská je vhodná ke grilování a smažení.

Mák setý

Jinak také mák snodárný. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Mák chutná trochu hořce, ořechově, téměř nevoní. Hodí se ke sladkostem nebo k pikantnímu pečivu. Přidává se do koláčů, buchet, závinů, sypou se jím housky, rohlíky či krekry. V indické kuchyni se používají bílá maková semena na omáčky a čatní. Mák je k dostání v podobě celých semen nebo mletý. Uchováváme jej v chladu a suchu. Druhové botanické jméno rostliny v překladu znamená…

Maledivské ořechy

MALEDIVSKÉ OŘECHY – nebo také šalamounovy ořechy, případně mořské kokosy, plody palmy seychelské (Lodoicea seychellarum) jsou velmi vzácná a největší semena v rostlinné říši. Cenné a léčivé V minulosti lidé velmi věřili v léčebné účinky maledivských ořechů, a tak byly používány při léčbě epilepsie, paralýzy, mrtvice nebo koliky, doporučovaly se i jako prostředek proti křečím, bolestem hlavy a srdečním chorobám. Vědecky ani lékařsky ale žádné…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist