Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Oblada obecná

Je rozšířená od Biskajského zálivu po Angolu. Ve Středozemním moři se vyskytuje poměrně hojně, v Černém moři jen vzácně. Ryby mají světle lemované tmavé skvrny před ocasní ploutví. Hřbet je spíše nízký. Oblada obecná dorůstá do délky max. 30cm, většinou měří jen 20cm. Maso je vhodné ke smažení a grilování, dobře snáší i silnější kořenění.

Ocet Champagne

OCET CHAMPAGNE – ocet vyráběný z šumivých vín z oblasti Champagne. Méně známá delikatesa Ocet Champagne není tak oblíbený jako napříkla balzamikový ocet, je však delikatesou. Zjemňují se jím sladké pokrmy, sorbety, ochutit jím lze i bujón nebo rybí salát. Původ a výskyt Ocet champagne pochází z historické oblasti Champagne, která se nacházela v severovýchodní Francii na území dnešního regionu Champagne-Ardenne. Tato oblast je proslavená svým…

Ocet Sherry

OCET SHERRY – někdy také Vinagre de Jerez je vzácný ocet vyráběný ze Sherry – alkoholizovaného bílého vína ze španělské oblasti Jerez de la Frontera. Tradiční španělská pochoutka Ocet Sherry je starý ušlechtilý ocet vyráběny ve Španělsku. Na mnoha místech po světě je ceněn jako skvělý delikatesa. Původ a značka Sherry ocet se vyrábí ve španělské provincii Cádiz uvnitř trojúhelníkové plochy, kterou vytvářejí města Jerez de la Frontera,…

Očnatec obecný

Je rozšířený v Atlantiku a ve Středozemním moři. Charakteristickým znakem je 11 zlatožlutých podélných pruhů na bocích. Ryby dorůstají do délky 45cm, většinou měří jen 30cm. Maso je průměrně kvalitní, měkké, nevhodné pro delší transport. Očnatec obecný se většinou nabízí jen regionálně, podává se nejčastěji grilovaný.

Očnatec štíhlý

Vyskytuje se ve východním Atlantiku, hojně ve Středozemním moři a jen zřídka v Severním moři. Ve Středomoří patří očnatec štíhlý k často prodávaným rybám, dováží se pravidelně i do vnitrozemí. Měl by se konzumovat čerstvý, optimální hmotnost porce je 300g. Oproti jiným mořanovitým nemá očnatec štíhlý vysoký hřbet. Ryby dorůstají do délky 35cm, většinou měří jen 20cm. Boky jsou stříbřité, s 3-5 zlatožlutými podélnými pruhy. Maso je měkké,…

O drůbežím mase

Drůbeží maso je dietní, vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin Pojem drůbež zahrnuje kuřata, krůty, husy, kachny, perličky, křepelky, holoubata a překvapivě i králíky domácí, protože králík nepatří ke zvěřině ani k jatečnému dobytku. Trh nabízí velké množství kuřat všech velikostí a věkových kategorií, od mladých kuřátek přes kohoutky až po pulardy. Krůty a krocani se dnes chovají v intenzivních i v extenzivních chovech, jejich maso se snadno…

Odvěšení

Odborný název pro způsob skladování masa následujícího po porážce. Ke skladování masa slouží chladírny. Během biochemických procesů se uvolňuje kyselina mléčná, která okyseluje maso. Následným enzymovým štěpením vláken svaloviny a vaziv se maso stává křehčím. Vůni a chuť masa vytvářejí vznikající extraktivní látky.

Ofiodon – Terpuga

Vyskytuje se v Tichomoří, na pobřeží USA a Kanady patří k nejžádanějším konzumním rybám. Ofiodon dorůstá do délky max. 1,50m a dosahuje hmotnosti až 30kg. Maso má nazelenalou barvu, která se ale při tepelné úpravě mění na bílou. Je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.   K hřebeníkovitým patří také atská makrela  ( Pleurogrammus monopterygius ), angl. Atka mackerel. Vyskytuje se od Beringova moře až po Japonské moře a po jižní Kalifornii…

Oháňka

Oháňka se dělí na jednotlivé segmenty. Je vhodná k dušení a vaření, lze ji částečně nadívat.

O hovězím mase

Maso býků ve věku 14-22 měsíců je světlečervené, libové, málo prorostlé, se střední až silnou vláknitostí. Býčí maso ze zvířat starých 2 roky a více je tmavočervené, hrubě vláknité a málo mramorované. Kravské maso z dospělých, otelených samic se většinou používá při výrobě masných a uzenářských výrobků. Špičkové kvality dosahuje maso z intenzivně chovaných jalovic porážených ve věku 15-30 měsíců a mladých volů porážených okolo 30. měsíce života.…

Okoun baramundi

Je rozšířený v celém Indopacifiku, v celém areálu výskytu se také loví. V Austrálii je okoun baramundi chován uměle, prodává se zpravidla o hmotnosti 400-600g. Je vysoce ceněnou rybou. Okouni baramundi dorůstají do délky max. 2m, většinou měří jen 1m. Zbarvení je stříbřité, hřbet je tmavě zelený nebo zbarvený dohněda. Ryby mají křehké bílé maso, vhodné na grilování nebo pečení v troubě.

Okounek pstruhový

Severoamerický druh, který byl v 19. století uměle vysazován v jižním Německu, Rakousku a jižním Rusku. Okounek pstruhový má protáhlé tělo a velkou, ze stran zploštělou hlavu. Hřbet je olivově zelený, boky jsou světlejší a břicho bělavé. Podél postranní čáry se táhne široký, tmavý pruh, místy přerušovaný. Hlava je příčně pruhovaná. Okounek dosahuje délky 60-90cm, hmotnosti asi 10kg. Maso okounka pstruhového je vhodné především ke smažení.

Okouník mořský

Vyskytuje se především v severních mořích a ve studených pásmech v západním Atlantiku. Mladé ryby žijí poblíž pobřeží, dospělé se zdržují v hloubce od 100 do 1000m. Okouník mořský má velký hospodářský význam. Od ropušnic se okouník odlišuje tím, že nemá silné ostny na čele, naopak ostnitá část hřbetní ploutve je delší. Ryby dorůstají do délky 1m a dosahují hmotnosti asi 15kg. Většinou měří jen 40cm.  Okouník mořský se v důsledku intenzivního…

Okouník tichomořský

Vyskytuje se v severním Tichomoří, má největší hospodářský význam. Tělo ryb má světločervené zbarvení, v oblasti hřbetu s tmavým nádechem. Ryby žijí v hloubce do 800m. Okouník tichomořský dorůstá do délky 50cm a dosahuje hmotnosti 1,5-2kg. Ryby se prodávají čerstvé nebo mražené, zpravidla filetované. Maso má jemnou konzistenci a dobrou chuť. Vhodným způsobem tepelné úpravy je smažení, v Japonsku se maso okouníka tichomořského konzumuje syrové.…

Okouník tmavý

Vyskytuje se v severním Tichomoří od Beringova průlivu po Britskou Kolumbii. Ryby dorůstají do délky 55cm a dosahují hmotnosti 1,8kg, tělo je tmavě zbarvené. Okouník tmavý se prodává čerstvý nebo mražený, nafiletovaný.

Okouník žlutoústý

Je rozšířený v Tichomoří, žije poblíž mořského dna ve skalnatých oblastech. Typickým znakem ryb jsou mírně růžovobílá ústa se žlutými a tmavými skvrnami. Okouník žlutoústý dorůstá do délky 60cm, zbarvení těla je žlutooranžové. Ryby se většinou prodávají čerstvé.

Okoun nilský

Jedná se o africký druh, původně žijící jen na povodí Nilu, Nigeru a Senegalu. Dnes se většinou loví ve východoafrických jezerech. Okoun nilský má vysokohřbeté, zploštělé tělo pokryté silnými šupinami a špičatou, nahoru směřující tlamu. Ryby dorůstají délky až 2m, dosahují hmotnosti 80kg. Filetovaný okoun nilský je vhodný především ke smažení. Má jemné, pevné maso vynikající chuti.

Okoun říční

Vyskytuje se v tekoucích i stojatých vodách od Pyrenejí až po severní Sibiř. Nevyskytuje se ve Španělsku, Itálii, Řecku, Irsku, na severu Skotska a na severu Skandinávie. Okoun říční se živí menšími rybami. Dosahuje délky max. 50cm, zpravidla měří jen 25cm. Vysokohřbeté tělo je tmavošedé až olivově zelené, pokryté 5-9 tmavými příčnými pruhy. Přední hřbetní ploutev je vyztužena tvrdými ostnitými paprsky. Okoun říční se do prodeje…

O kozím mase

Kozy jsou nenáročné, živí se trávou, listím, výhonky stromů a keřů, bylinkami. Chovají se zejména v neúrodných a horských regionech, jsou rozšířené téměř po celém světě. Rozlišujeme asi 180 plemen koz, ve střední Evropě má však význam jen několik z nich. Dříve kozy sloužily jako dodavatelé mléka, rouna a kůže především v Asii a Africe. U nás kozy s modernizací zemědělské výroby ztrácely svůj význam. V roce 1920 bylo na našem území evidováno asi…

Okra

OKRA – Ibišek jedlý - latinsky Hibiscus esculentus, Abelmoschus esculentus,  anglicky gumbo nebo lady´s fingers, francouzsky gombo, německy Okra a také Eibisch nebo Gemüse Eibisch, italsky gombo, případně dito della signora je velmi chutná zelenina, která se v Evropě v posledních letech stává velmi oblíbenou. Zdravá a dekorativní zelenina Okra, které se také říká ibišek, je nejvíce známá především svými květy. Je to ale zároveň i velmi chutná…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist