Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Vavřín vznešený - bobkový list (Laurus nobilis)

Jinak také polévkový list, bobek nebo vavřín ušlechtilý. Používáme listy, čerstvé i sušené. Bobkový list má kořenitou, trpkou a aromatickou chuť. Je lehce nahořklý, zejména čerstvé listy. Kořeníme jím veškeré kyselé pokrmy, jako okurky, naloženou červenou řepu, kyselé zelí, masový aspik, slanečky. Listy vavřínu jsou vhodné do masových marinád, ke všem tmavým omáčkám, ke gulášům i k sytým míchaným pokrmům. Bobkové listy jsou běžně k dostání v…

Vinný ocet

VINNÝ OCET – víno využíváme především pro výrobu alkoholických nápojů, ale ze stejného základu vychází i vinné octy, obdobně jako víno máme i bílé, červené a růžové vinné octy. Nevinný pomocník do kuchyně Vinný ocet má v kuchyni velmi široké využití. Velmi ceněný je i pro svoje léčivé účinky. Vinný ocet našel využití především v jihoevropské a středozemní kuchyni. Původ a historie Jeho antiseptické a antibakteriální účinky využívali již…

Violka vonná (Viola odorata)

Patří do čeledi violkovitých. Stálezelená trvalka je nízká, přízemní listy jsou srdčité, zubaté. Květy mají bílou, červenou nebo fialově modrou barvu, silně voní. Violka obsahuje slizy, barviva, saponiny a éterické oleje. Používají se květy, kořeny i listy. Květy slouží jako dekorativní ozdoba dezertů. Listy violky zvláštně ochutí zelené saláty. Tato bylinka pomáhá při kašli a nemocech horních cest dýchacích, doporučuje se i při bolestech hlavy…

Voňátka ohebná (Cymbopogon flexuosus)

Patří do čeledi lipnicovitých. Tzv. citronová tráva dorůstá do výšky až 180cm, stébla jsou zelená, v dolní třetině bílá. Tato bylina obsahuje mnoho éterických olejů, např. geraniol, citronelal, citronelol. Voňátka se používá čerstvá, zmrazená i sušená. Bílá část stébel, která je dužnatá, se zpracovává na pastu nebo prášek. Voňátka se hodí jak k rybím pokrmům, tak i do kompotů a ovocných salátů. Má svěží citronové aroma. Lze z ní připravit i…

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist