Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Anolini

Anolini jsou plněné těstovinové taštičky, mají tvar půlměsíčku. Většinou bývají podávané ve vývaru.

Anona

LÁHEVNÍK nebo také ANONA - latinsky Annona – je tropická dřevina, u která na některých odrůdách roste ovoce. Nejznámější je láhevník ostnitý- latinsky Annona muricata, kterému se také říká quanabana, guanabana, velký nebo ostnitý corossol, ostnitý cachiman, graviola, soursop a také smetanové jablko – anglicky cousard apple. Velmi zdravé a chutné ovoce Anona – láhevník – je velmi chutné a zdravé ovoce. Zralé plody se konzumují jako ovoce,…

Antarktický královský krab

Je rozšířený ve studených mořích kolem jižního cípu jihoamerického kontinentu. Loví se u pobřeží Chile, Argentiny a Uruguaye. V Chile se antarktický královský krab zpracovává především do konzerv, pouze malá část výlovu je k dostání na místních trzích nebo se po zmrazení vyváží. Tělo je zbarvené jednotně červeně, někdy s lehkým fialovým nádechem. Na celém těle a na nohou jsou silné, ostré a rovnoměrně dlouhé ostny. Na čelním rohu jsou čtyři…

Anýz vonný

Jinak také anýzový bedrník či bedrník anýz. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Anýz má kořenitou, čerstvou chuť. Jeho vůně je aromatická a příjemně sladká. Je vhodným kořením do vánočního cukroví, koláčů, sladkých jídel, přidává se i do švestkových povidel. Lze jím okořenit i chléb. Lékořicové aroma díky anýzu získávají také různé likéry, např. pastis, anisette, ricard či sambuco. Anýz v podobě celých semen nebo mletý je možné zakoupit v…

Apetito

Apetito je typický český měkký tavený smetanový sýr. Vyrábí se od roku 1973 v několika variantách v Hodoníně. Mlékárna byla na počátku výroby státním podnikem Lacram, v současnosti patří společnosti TPK, která je součástí francouzské firmy Bongrain – ta mimo jiné vlastní i mlékárnu, vyrábějící další český sýr Pribina. Značka „Aopetito“ byla 14. září 1993 zaregistrována a získala ochranou známku. Konkurenční mlékárny začaly vyrábět a dodávat na…

Aplati

APLATI - mezinárodní název pro odrůdu rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Aplati se pěstuje ve dvou asijských státech – v Thajsku a ve Vietnamu. V těchto zemích je také nejvíce konzumována. U nás v Evropě není příliš známá a seženete ji patrně jen ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami. Vzhled a vlastnosti Aplati je svým vzhledem výjimečná, a to hned ze dvou důvodů. Tím prvním je fakt, že je plochá, připomíná ovesnou…

Appenzeller

APPENZELLER je vyzrálý alpský sýr z východního Švýcarska. Původ a historie Appenzeller je tradiční kravský alpský sýr vyráběný ve švýcarském kantonu Appenzell. První zmínky o tomto sýru pocházejí již z let 1289 v zápiscích mnichů z Opatství svatého Havla. Sýr byl v těch dobách vybírán jako desátek od věřících. Vzhled, chuť, vůně… Tento sýr váží asi 7 kg, má kulatý tvar a průměr 30-33cm. Jeho výška je 7-9 cm. Sýr je vláčný a jemný, má…

Appenzeller Knoblauch Pantli – fermentovaný, sušený

Jedná se o Rohwurst vyrobený z hovězího a vepřového masa, hřbetního sádla, pepře, česneku a vína. Salám se fermentuje v hranatých formách až 10 dní, potom se suší a udí. Appenzeller Knoblauch Pantli měří 15-20cm a široký je 3cm. Podává se zastudena, nakrájený na plátky.

Arašídy, mandle, kešu, pistácie

Arašídy – burské oříšky Burské oříšky jsou semena podzemnice olejné a správně se nejedná o ořechy, ale o luštěniny. Konzumují se syrové nebo pražené, v Asii i vařené. Použití Arašídy se používají především na přípravu omáček a dresinků, přidávají se do zeleninových i masových jídel, sladkostí, různých tyčinek,  a oblíbených křupek. Z arašíd se lisuje arašídový olej a mixují se na tzv. burákové máslo, které může být neochucené, solené nebo i…

Arborio

ARBORIO je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Arborio je tradičně pěstována ne severu Itálie v okolí města Arborio, podle nějž je také pojmenována. Rýžová pole jsou zavlažována nejvýznamnější italskou řekou Pádem. Byla vyšlechtěna z dovezené japonské odrůdy krátkozrnné rýže. V dnešní době je vyhledávanou surovinou po celém světě, velké množství jí však zkonzumují samotní Italové. …

Arrowroot (arourut)

ARROWROOT – připomíná bramborový škrob a je možné ho používat do sladkých i slaných pokrmů. Bez chuti a bez zápachu, přesto užitečný... Arrowroot je velmi dobře stravitelný, a je tedy vhodný pro děti a osoby s poruchami trávicího systému. Původ Arrowroot se získává z kořene rostliny maranta třtinová, jejímž domovem je západní Indie a Amerika. Můžeme se setkat s tzv. nepravým aroowrootem, který se získává z oddenků zázvorovitých rostlin. …

Artyčok

ARTYČOK - latinsky Cynara scolymus, anglicky globe artichoke, francouzsky artichaut, německy Artichocke, italsky crciofo - je zelenina, z která se využívají neotevřené květní pupeny a ne jako u ostatních druhů plody, hlízy nebo kořeny. Zdravá a velmi chutná zelenina Artyčok je zelenina, která vzhledem připomíná větší bodlák nebo sukulent. Z původního planého artyčoku byly postupně vyšlechtěny dva typy – artyčok pěstovaný pro jedlé květy a…

Asiago d´allevo

ASIAGO D´ALLEVO je italský sýr určený ke krájení. Původ a historie Sýr Asiago má chráněné označení a jediný originál se vyrábí v alpské oblasti města Asiago v provincii Vicenza regionu Veneto. Právě sýr Asiago je nejtypičtějším produktem této oblasti. Vzhled, chuť, vůně… Asiago d´allevo má kulatý tvar, průměr 30-36 cm a výšku 9-12 cm. Váží mezi 8-12 kg. Konzistence vyzrálého sýru je zrnitá a drobivá, středně zralý sýr má těsto kompaktní.…

Asijské chilli omáčky

Chilli omáčka je nejdůležitější kořenící prostředek asijské kuchyně. Je velmi slaná a může tudíž sloužit jako náhražka soli. Kromě chilli omáček známe ještě sambaly - jsou to pasty husté konzistence složené z chilli lusků. Sambalů existuje několik druhů. Nejznámější je sambal oelek, který je velice ostrý. Sambal manis je spíše jemný a sladký. Do sambalu kacang jsou zase přidávány mleté arašídy a před použitím musí být rozmíchán ve vodě. V…

Aspikové výrobky

Jedná se o všechny masné výrobky, při jejichž výrobě se používá želatina (aspik). Jde například o tlačenku nebo huspeninu.

Aspik (rosol)

Tato gelovitá hmota se vyrábí dvěma způsoby - přírodní cestou z kůže či kostí, nebo uměle z lístkové či práškové želatiny, případně z karagenanu (želírující látka vyrobená z mořských řas).

Australský krab obrovský

Vyskytuje se podél pobřeží jižní Austráli, zdržuje se v hloubkách od 90 do 450m. Dříve byl australský krab obrovský vedlejším produktem rybolovu, dnes se loví i cíleně. Prodává se však pouze lokálně. Hřbetní krunýř dosahuje šířky až 30cm, krabi dosahují hmotnosti až 15kg. Maso je po uvaření vhodné na přípravu studených předkrmů.

Australský losos, Kahava

Kahava  je rozšířená od jihu Austrálie až po Nový Zéland. Tělo ryb je protáhlé, hřbet je zbarvený zelenavě modře, břicho je světlejší. Ryby dosahují délky max. 80cm. Maso je poměrně tmavé, s výraznou chutí. Většinou se zpracovává do konzerv. Kahavy jsou vhodné také k pečení a grilování, předem naložené v marinádě z oleje, citronové šťávy, soli a česneku.

Avokádo

AVOKÁDO je plod Hruškovce přelahodného, latinsky Persea americana.Jméno dostalo podle původního aztéckého názvu „ahuacatl“- v překladu „máslo lesa“. Exotické ovoce místo másla… Avokádo je v obchodech k dostání celý rok. V kuchyni má poměrně velké a zajímavé využití, zároveň je zdrojem mnoha vitamínů a nenasycených mastných kyselin – a přesto je svým způsobem opomíjené. Původ a historie Podle odborníků jsou nejstarší nalezená semena divokých…

Avokádový olej

Výchozí surovinou pro získání tohoto oleje je avokádo. Zelený olej se vyrábí tak, že se z dužiny avokáda vylisuje asi 30% tuku, který obsahuje. Tento olej je bohatý na jednoduché nenasycené mastné kyseliny. Hodí se pro použití v teplé i studené kuchyni, není však snadné sehnat jej jako stolní olej. Avokádový olej se využívá zejména v kosmetickém průmyslu.

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist