Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Azeitão

AZEITAO je portugalský sýr určený ke krájení. Původ Sýr Azeitão se vyrábí na úpatí hor Arrabida v jihozápadním Portugalsku, konkrétně v obcích Setúbal, Palema a Sesimbra. Vzhled, chuť, vůně… Azeitão má krémovou a vláčnou strukturu, světle žlutou barvu a jeho chuť je slaná, nakyslá a odráží se v ní i aroma ovčího mléka. Obsah tuku v sušině je 45 %. Výroba Tento sýr se vyrábí z nepasterizovaného ovčího mléka, po sražení mléka se pomalu nechá…

Azuki

AZUKI, nebo také adzuki, případně aduki, odborně Vigna hranatá - je jednoletá rostlina s malými, přibližně 5 milimetrů dlouhými fazolemi. Malá, ale velmi zdravá fazole Azuki jsou menší, velmi chutná a zdravé fazole, nejvíce pěstovaná a také oblíbená především v Japonsku a Číně. V posledních letech se začíná pěstovat i v mnoha dalších zemích na celém světě. Původ a historie Fazole azuki pochází z Himálájí, Číny a Koreje, kde se pěstovala už…

Babylonská spirála

Je rozšířená v tropických oblastech Tichomoří, od Tchaj-wanu po Vietnam a Malajsii. Babylonská spirála žije v pobřežních pásmech s jemným pískem, zdržuje se v hloubce do 20m. Ulita těchto plžů je tenkostěnná, bělavě zbarvená. Je na ní několik spirálovitých pruhů z hnědých, téměř pravoúhlých skvrn. Ulita dorůstá do délky asi 7cm. Babylonská spirála se nejčastěji vaří a podává se s různými omáčkami.

Badyáník pravý - badyán

Jinak čínský anýz, hvězdicové koření, hvězdicový anýz. Používáme plody, mleté nebo celé. Badyán má stejnou vůni jako anýz, má však těžší a plnější chuť. V Evropě se badyánem ochucují sladká jídla, svařené víno, perník, hruškový či švestkový kompot. V čínské kuchyni se jím koření vepřové maso, husa a kachna. Pokud kousek badyánu vložíme do vnitřku kachny nebo kuřete, získají příjemné, kořenitě nasládlé aroma. Badyánový olej lze použít místo…

Baleron – vařený

Baleron se vyrábí z kusů masa z vepřového ramene, které se plní do střívek. Maso je mramorované vepřovým tukem, vydrží tak vláčné i během uzení a vaření. Baleron měří 30cm a široký je 12cm. Podává se zpravidla zastudena, nakrájený na plátky, někdy se také smaží.

Banán

BANÁN - plod Banánovníku obecného, latinsky Musa x paradisiaca- je po citrusových plodech celosvětově nejvíce žádané a cenově dostupné ovoce. Chutné a zdravé ovoce Banány jsou lehce stravitelné a obsahují pro lidské tělo mnoho důležitých látek. Při konzumaci banánů je člověk odolnější k stresům, různým citovým podrážděním, emocím…a také má větší touhu po sexu… Původ a historie Původ názvu „banán“ je v arabském slově „banan“, které v…

Barborka obecná

BARBORKA OBECNÁ – latinsky Barbarea vulgaris, název je odvozen od doby sběru na začátku prosince na svátek sv. Barbory. Zimní salátová bylinka… Barborka se v kuchyni uplatní jako salátová rostlina bohatá na vitaminy, ostře kořennou příchuť dodá například rybím pokrmům. Je velkým zdrojem vitamínu C. Původ a výskyt Barborka je hojně rozšířena na severní polokouli. Nejlépe se jí daří v mírném podnebném pásu, vyskytuje se tedy v Evropě, v Asii,…

Basmati

BASMATI je mezinárodní název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Basmati se tradičně pěstuje na úpatí Himalájí, ve státech Pákistán a Indie. Pákistánská Basmati se nazývá Super Kernel Basmati, zatímco tu indickou najdete pod označením Dehra Dun. Tyto dva typy se příliš neliší, oba státy však chtějí dát jasně najevo, odkud že ta rýže pochází. Vždyť se o tu „pravou“ rýži hádají už po staletí. Basmati musí být po…

Bauern-Rotwurst - vařený

Kochwurst domácího, rustikálního typu. Vyrábí se z kusů vepřového masa, sádla a červené krve. Zpravidla bývá uzený, pikantní. Obvyklá délka Bauern-Rotwurstu je 18cm a šířka 8cm. Tvary však mohou být různé, některé druhy se např. plní do slepého střeva.

Bavette a Bavettine

Tyto těstoviny pocházejí z Janova. Mají tvar úzkých dlouhých nudlí, jsou vyrobené ze semoliny. Podávají se z omáčkami, zvýrazňují jejich chuť. Po uvaření by měly zůstat pevné na skus.

Bazalka pravá

BAZALKA PRAVÁ – latinsky Ocimum basilicum, jinak také bazilika, bazalika, indická bazalka. Je typická pro italskou kuchyni, kterou si bez ní nedokážeme představit. Indická bylinka si podmanila italskou kuchyni Skvěle doplňuje zeleninová i těstovinová jídla z italské kuchyně. Pizzu si bez ní nedokážeme dnes vůbec představit. Dnes si ji běžně pěstujeme v zahrádkách i za oknem. Používá se čerstvá, sušená i zmražená. Původ a historie Tato…

Bažant obecný

Bažant původně pochází z Asie, v současnosti je rozšířen téměř po celém světě. Ve střední Evropě patří k nejčastěji prodávaným druhům pernaté zvěře. Bažant obecný žije v polygamii, kohout mívá většinou 5-6 slepic. Vyskytuje se na nivách, loukách, polích a vřesovištích s porostem keřů. Bažanti se živí ponejvíce rostlinnou potravou, semeny, bobulemi a zelenými částmi rostlin. Zvlášť mláďata ale loví i hmyz, červy a larvy. Jarní tok bažantů…

Beaufort

BEAUFORT je tvrdý sýr pocházející z Francie. Původ a historie Beaufort má chráněný původ a vyrábí se v Savojsku v chatkách v horských oblastech. Vzhled, chuť, vůně… Beaufort má tvar mlýnského kola, průměr 60 cm a výšku 20 cm. Jeho váha se pohybuje mezi 40-60 kg. Má tmavě žlutou až hnědou velmi slabou kůrku. Chuť Beaufortu připomíná oříšky a ovoce, voní po smetaně a je lehce slaný, někdy bývá přirovnáván k Cheddaru. Výroba Na každý bochník…

Bedla červenající

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla červenající je podobná bedle vysoké, liší se však menšími plodnicemi. Klobouk měří 70-180mm a třeň 100-230x10-20mm. Třeň je bělavý, hladký. Lupeny a třeň po otlačení a dužnina na řezu ihned oranžově až hnědě červenají. Bedla červenající roste velice hojně na stejných stanovištích jako bedla vysoká, ale i na ruderálních stanovištích, v parcích a v zahradách. Podobná…

Bedla Konradova

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla Konradova je podobná bedle vysoké. Liší se menšími plodnicemi, klobouk měří 50-120mm a třeň 70-150x6-15mm. Klobouk je uprostřed šedohnědý, jinde jen s nečetnými setřitelnými šupinami, které jsou kolem středu a na okraji chybějí. Třeň je bělavý, jemně šedohnědě vláknitý až nepravidelně šupinkatý. Výtrusy jsou menší. Bedla Konradova roste poměrně hojně, vyskytuje se…

Bedla orosená

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk bedly orosené měří 40-60mm, je polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, s tupým hrbolkem, za vlhka slizký. Zbarvený je v mládí krémově, později okrově. Lupeny jsou volné nebo úzce připojené, husté, zbarvené bíle až krémově. Třeň o rozměrech 40-60x5-10mm je válcovitý, někdy nahoře rozšířený, na vrcholu bělavý, jemně vláknitý, pod prstenem na bělavém podkladě hnědě šupinkatý.…

Bedla tmavohnědá

 Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Bedla tmavohnědá se velmi podobá bedle vysoké. Má však klobouk široký 100-200mm, povrch třeně na bázi po poranění vínově červená a kůra třeně se na řezu zbarvuje oranžově.

Bedla útlá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk bedly útlé měří 70-150mm, je vejčitý, potom kuželovitý až zvoncovitý, s výrazným hrbolkem. Zpočátku je zbarvený světle okrově až světle šedohnědě, brzy rozpraskává v drobné šupinky na bělavém podkladě. Lupeny jsou volné, zbarvené bělavě. Třeň o rozměrech 70-150x7-12mm je válcovitý, na bázi ztlustlý, nahoře světle okrový a jemně vločkatý. Pod prstenem na bělavém až krémovém…

Bedla zardělá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června až července do října. Klobouk bedly zardělé měří 30-90mm, je polokulovitý, vyklenutý až plochý, lysý, za sucha na okraji jemně šupinkatý. Zbarvený je bíle, bělavě, uprostřed někdy zašedle. Lupeny jsou volné, s malým límečkem, husté, zbarvené bíle, potom narůžověle. Třeň o rozměrech 40-80x7-15mm je válcovitý, na bázi rozšířený až hlízovitý, lysý, bíle zbarvený. Prsten je vytrvalý, pohyblivý,…

Bedlovnice zlatá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk bedlovnice zlaté měří 50-200mm, v mládí je polokulovitý, potom zvoncovitý až vyklenutý, na okraji někdy se zbytky vela, často zvrásnělý, jemně zrnitě šupinkatý. Zbarvený je zlatožlutě až skořicově hnědě, někdy s oranžovým nádechem. Lupeny jsou volné, krémové, potom okrové až okrově hnědé. Třeň o rozměrech 80-150x10-30mm je válcovitý až kyjovitý, nad prstenem zbarvený krémově…

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist