Mexická kuchyně

Obrázek lekce Mexická kuchyně

Mexická kuchyně se stala v posledních letech velmi oblíbenou po celém světě. Exotická kořeněná chuť, působivá pestrobarevnost jídel a často velmi rychlá příprava jsou hlavními důvody její dnešní popularity.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Kuchyně Mexika má dlouhou tradici, která sahá daleko před dobu objevení Ameriky. Dávno předtím zde byla domestikována kukuřice, jež se stala spolu s chilli základní potravinou amerických kultur. V době předkolumbovské byla strava místních domorodých obyvatel postavena především na zelenině.

Základní suroviny

Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papriky. Kukuřice je významná ingredience mexické kuchyně. Jedná se o tradiční obilninu amerického kontinentu. Vedle kukuřice mají svůj význam i další obilniny. K nim patří především pšenice, užívaná k přípravě tortill, různých druhů chleba a sladkého pečiva. Také rýže se hodně používá jako základní ingredience mexické kuchyně. Připravuje se na různý způsob jako je na červeno (se zelenými rajčaty a cibulí), na zeleno s chilli papričkami (chile poblano), na žluto se šafránem nebo ne černo s černými fazolemi atp. Ze zeleniny se často připravují rajče jedlé, různé druhy fazolí, paprik a chilli papriček, avokádo, tykve atp. K základním kořením patří například mleté chilli papričky, oregano, koriandr (včetně natě), merlík, skořice, kakao ale také římský kmín, česnek a cibule.

Obrázek

Typická jídla

  • Tortillová placka se připravuje z kukuřičné nebo pšeničné mouky a má řadu využití například k přípravě tacos, burritos, quesadill a dalších typických jídel mexické kuchyně.
  • Zelená omáčka (salsa verde) je připravená ze zelených rajčat a chilli papriček a má konzistenci pasty.
  • Červená omáčka (salsa roja) se skládá z rajčat, česneku a koriandrové natě. Může být připravená z čerstvých, vařených či grilovaných ingrediencí.
  • Omáčka pico de gallo naopak připomíná konzistencí spíše verzi salátu. Připravuje se z na malé kousky nakrájených čerstvých rajčat, zelených chilli papriček, cibule a dále koriandrové natě, avokáda a citronové šťávy.
  • Guacamole patří mezi další známé mexické omáčky. Základní ingrediencí je zralé avokádo, cibule, česnek, najemno nakrájená rajčata a paprika jalapeňo a koriandrová nať.
  • Tamales jsou z kukuřičného těsta, které se připravuje tradiční metodou, při níž se celé zrno nejprve namočí a potom vaří v alkalické směsi většinou ve vápenaté vodě a až poté se oloupe. Takto připravené zrno se následně vymyje a později umele, čímž vznikne masa, která se potom nechá usušit a dále používá.
  • Mole je tradiční omáčka z různých koření a ingrediencí jako jsou například rajčata, česnek, kmín, anýz, sezamová sazímka, chili a čokoláda. Nejznámější mexické mole je mole poblano.
  • Tacos je jídlo které se skládá z různě připravených tortillových placek naplněných různými druhy připraveného (pečeného, dušeného) masa a s různými druhy mexických omáček jako je například salsa verde (zelená omáčka) nebo salsa roja (červená omáčka). V Dolní Kalifornii jsou populární tacos s rybou nebo pečeným masem.
  • Nachos jsou trojúhelníčky z kukuřičné tortilly pokryté například sýrem čedar, fazolemi, kečupem, masem, majonézou nebo pečeným masem atp. Region Coahuila je také známý přípravou různých druhů grilovaného masa (například kozího).
  • Burritos jsou tortillové placky z pšeničné mouky, které se plní například fazolemi a sýrem ale i masem, zeleninou atd. Chihuahua je proslulá místním sýrem (queso Chihuahua) vyrobeným z kravského mléka a oblíbený s chilli con carne, nebo s quesadillas.
  • Quesadilla je tortillová placka vyrobená z pšeničné mouky, která je naplněná gratinovaným sýrem a dalšími ingrediencemi. V hlavním městě se jedná například o salám chorizo, chille jalapeňpos, picadillo nebo brambory.
  • Tamales jsou považovány za jedno z jídel předkolumbovského původu. Jeho základem je kukuřičné těsto s vepřovým či kuřecím masem vše zabalené do kukuřičné slupky, upravené v páře tamalery a podávané s červenou nebo zelenou omáčkou či mole.
  • Menudo je tradiční polévka z hovězích drštěk a dále s chile, limetkou, koriandrovou natí a oregánem. Podává se obvykle s tortilloviu plackou.

Obrázek

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist