Nápoje

Teplé i studené, nealkoholické i alkoholické nápoje jsou nezbytnou součástí stravování. V některých zemích se pije víno, v jiných pivo, někde je více oblíbený čaj, jinde káva… nápoj by ale vždy měl odpovídat servírovanému jídlu a měl by být podáván ve správné sklenici nebo hrnku.

Kuchařská škola

Nápoje jsou pro člověka společně s vodou, obsaženou v konzumovaných potravinách a jídle, zdrojem vody. Dospělý člověk by měl podle své tělesné hmotnosti, věku a vykonávaných činností organismu dodat  2,5 až 3 litry tekutin denně – a to z nápojů, ale samozřejmě i z vody, kterou obsahují potraviny a jídla.

Obrázek

Druhy nápojů

Nápoje je možné rozdělit do několika skupin a kategorií podle několika různých kritérií, jako je například

teplota při servírování

  • studené – nesycené a sycené kysličníkem uhličitým
  • teplé – připravují se především vařením vody a jiných tekutin, např. mléka, především v restauracích se také postmixují z koncentrátů

způsob podávání

  • lahvované – podávané v láhvi
  • rozlévané – z větších balení
  • točené – výčepní stolice a další dávkovací zařízení
  • postfixové – příprava z koncentrátů v speciálním přístroji

obsah a složení

  • mléčné
  • kávovinové
  • čajové
  • ovocné
  • colové
  • toniky
  • ochucené vody

a mnohé další

Teplé nápoje

  • káva
  • čaj
  • horká čokoláda
  • kakao
  • punč
  • grog

Nealkoholické nápoje

  • voda – přírodní a minerální, neochucená i ochucená, sodová voda
  • limonáda – slazená i neslazená
  • cola
  • tonik
  • džus
  • ovocná šťáva
  • mléko
  • kefír
  • čaj
  • káva
  • boza – fermentovaný sladový nápoj z obilí

Alkoholické nápoje

  • pivo
  • víno
  • lihoviny
  • likéry
  • medovina

Skladování a distribuce nápojů

Nápoje se uskladňují, rozvážení a prodávají různými způsoby. Používají se lahve, plechovky, sudy…

Na nápoje v malém množství se používají

  • skleněné láhve – z čirého, tmavého i mírně zbarveného skla
  • láhve u umělé hmoty – PET láhve
  • plechovky

Na nápoje ve větším nebo velkém množství se využívají

  • sudy – kovové, plastové, dřevěné
  • demižóny – převážně skleněné, někdy i plastové
  • ocelové tanky – především na pivo
  • kádě

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.