Ruční přístroje

Obrázek lekce Ruční přístroje

Protože člověk je tvor vynalézavý a rád si svoje činnosti zjednodušuje, vymyslel postupem času také mnoho různých přístrojů a nástrojů do kuchyně. Vaření a s ním související ostatní činnosti je rychlejší a pohodlnější, často i zábavné nebo dokonce kreativní.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Kuchyňské přístroje se uplatňují především v přípravné fázi vaření. Používají se k mletí, drcení, krájení nebo míchánísurovin, a protože nejsou závislé na elektrickém proudu a nemusí se třeba jako u elektrického robota sestavovat, jsou k dispozici vlastně vždy a všude. Navíc se snadno udržují a čistí, téměř u nich nedochází k žádným poruchám - výjimku tvoří snad jen materiálové opotřebení, kterému se ale po určité době používání nevyhne ani ten nejjednodušší a nejmodernější přístroj.

Obrázek

Universální mlýnky

Víceúčelový mlýnek umožní při správném sestavení jednotlivých částí mletí různých surovin -  tvrdého pečiva na strouhanku, masa, máku, ořechů…, nebo třeba i lisování brambor. Vyrábí se z tvrdého plastu a snadno se udržuje. Výsledný efekt u jednotlivých surovin ale není tak kvalitní, jako když se používá originální jednoúčelový mlýnek na danou surovinu.

Mlýnky na strouhanku

Mlýnek na strouhanku  je jeden z typických ručních kuchyňských přístrojů.  Skládá se z násypné části pro suché pečivo a z hlavního těla, v kterém se točí kulaté struhadlo. Pečivo se do násypné části zatlačuje pomocí přítlačného prvku, který zabraňuje úrazům prstů. Mlýnek se upevňuje k pracovní desce kuchyňské linky nebo k desce stolu.

V minulosti se mlýnky na strouhanku vyráběly především z litiny, v současné době jsou dostání nerezové nebo platové, případně v kombinaci těchto materiálů.  Většina mlýnků má vyměnitelná struhadla, která umožňují nejen různou jemnost nastrouhaného pečiva, ale i mletí jiných surovin - například ořechů.

Mlýnky na maso

Mlýnek na maso  využívá stejné principy jako mlýnek na strouhanku, je ale mnohem robustnější a vyrábí se především z litiny nebo nerezové oceli. Dá se jednoduše rozložit na jednotlivé části, které se po použití snadno omyjí.

V těle mlýnku na maso je základní sekací vrtule, přes kterou se surovina tlakem v otáčivém šneku dostává k přední mřížce. Ta je u moderních mlýnků vyměnitelná, můžeme volit mřížku s různým množstvím i velikostí výstupních otvorů a tak i jemnost mletého masa.

Šlehače

Ruční šlehač se skládá ze základní nádoby, která se uzavírá víkem s metlami a kličkou. Točivý pohyb kličky se Integrovaným převodem přenáší na metly.  Jednodušší variantou je šlehač bez nádoby, který můžeme použít samostatně k šlehání například v míse nebo hrnci. Starším, a dnes už málo používaným typem šlehače je ocelová směrem dolů se rozšiřující kónická spirála s držadlem. K šlehání dochází rychlým stlačováním a povolováním spirály.

Šlehače se nejčastěji vyrábí z pevných plastů, dražší jsou z nerezu. Moderní typy mají vyměnitelné metly.  

Lis na citrusy - odšťavňovač

Obrázek

Odšťavňovač umožňuje jednoduché a rychlé získání šťávy především z citrusových plodů. Vyrábí se z pevných plastů nebo nerezu. Většinou má podobu základní nádoby, na které je děrovaná plocha a jehlan s hrubým povrchem.  Na něj se přiloží rozkrojený plod, současným otáčením a tlakem se z něj vymačká šťáva, která stéká okolními otvory do nádoby.

Odstředivky na ovoce a zeleninu

Odstředivky vám velmi výrazně ulehčí a urychlí mytí a čistění zeleniny. Princip jejich používání je víc než jednoduchý – omyté ovoce nebo zeleninu vložíte do vnitřního síta nádoby a pak se převodovým mechanismem vnitřní síto roztočí a odstředivá síla odstraní vodu.

Strojek na těstoviny

Strojky na těstoviny umožňují poměrně jednoduchou výrobu nudlí i dalších druhů těstovin. Těsto, které se do strojku vtlačuje, se otáčením madla pomocí různých řezacích nožů krájí na požadovaný tvar. I tyto strojky se dají snadno rozložit a umýt, nejčastěji se vyrábí z nerezové oceli.

Mačkadlo na brambory

Mačkadlo na brambory je možné přirovnat k lisu na česnek ve větším provedení. Nádoba pro vložení brambory má v spodní části mnoho otvorů a je spojena s plochou, která bramboru zmáčkne.

Mačkadla se vyrábí z pevné nerezové oceli, moderní typy mají nástavce s různě velkými otvory, které umožňují zvolit hustotu rozmačkaných brambor.

Kráječ chleba

Ruční kráječ chleba se v domácnostech v současnosti už téměř nepoužívá, ale třeba ve větších rodinách je užitečný. Na základním těle přístroje je upevněný velký ozubený řezný kotouč, spojený s otočnou kličkou. Chléb se vkládá do posuvného držáku a jeho současným posouváním a otáčením kličkou se nařeže na stejně silné krajíce, kterých tloušťka se dá snadno nastavit. Kráječ chleba je možné použít například i ke krájení salámů.     

Ruční kuchyňské přístroje jsou v účelně zařízené kuchyni vždy k dispozici. Jejich vhodným používáním šetříme především čas a námahu.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist