Elektrické přístroje

Obrázek lekce Elektrické přístroje

Různé elektrické přístroje v kuchyni šetří čas, zjednodušují práci a  snižují  námahu, spojenou s přípravou surovin i jídel. Většina z nich se stále zdokonaluje a mimo jejich užitných vlastností se často stávají i zajímavým dekoračním prvkem kuchyně. 

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Elektrické přístoje jsou nedílnou součástí všech kuchyní a mnohé z nich se používají každý den i opakovaně.  Vzhledem k rozvoji technologií a moderním materiálům můžou mít různý tvar i velikost, základním kritériem pro jejich výběr, pořízení i funkce ale zůstává poměr spotřeby energie a výkonu. Řada současných elektrických přístrojů má svůj původ u původních mechanických ručních přístrojů. Způsob jejich používání a využití zůstal v podstatě stejný, v mnoha případech se změnil jejich vzhled, ale především využívají  jiný pohon - elektrický motor.

Obrázek

Kuchyňský robot

Kuchyňský robot je typický představitel elektrických kuchyňských přístrojů. Složitost a velikost těchto všestranných kuchyňských pomocníků i poněkud nesnadnou údržbu a čištění vyvažuje skutečnost, že nahradí mnoho dalších jednostranně zaměřených přístrojů.

Plně vybavený multifunkční kuchyňský robot při využití a správném nastavení doplňkových zařízení umí

  • mixování
  • šlehání
  • hnětení
  • strouhání
  • krájení
  • sekání
  • lisování
  • mletí
  • pasírování
  • odšťavňování

Kuchyňské roboty se vyrábí především z pevných plastů. Moderní technologie jejich zpracování umožňují průmyslovým designérům navrhovat přístroje nejrůznějších tvarů, které ale v některých případech poněkud ztěžují manipulaci a obsluhu zařízení. Nové typy robotů už ale dokázaly vzhled i funkčnost spojit a k dispozici tak jsou skutečně pěkné a účinné přístroje.

Obrázek

Nejdůležitější částí kuchyňského robota je tzv. základna, v které je umístěn motor, převodové zařízení a ovládací prvky. Součástí základny je odnímatelná výstupní plastová nebo skleněná nádoba. K základně se různými způsoby podle momentálního využití připojují vstupní nádoby pro suroviny a také nástroje a přípravky pro jednotlivé činnosti.

Mixér

Elektrické mixéry patří k nejpoužívanějším kuchyňským přístrojům. I mixéry prošly postupem času značným vývojem a jsou z nich dnes velmi užiteční pomocníci, s kterými můžeme nejen mixovat, ale i sekat nebo krájet různé suroviny.  Mixéry jsou dnes vybavené regulací otáček, mnohé mají navíc přídavnou funkci turbo efektu, který v extrémních situacích dokáže maximální otáčky ještě zvýšit.

  • Stolní mixéry se většinou skládajíze základní nádoby, na kterou se jednoduchým způsobem připevňuje víko, do kterého je zabudovaný motor a převodové zařízení, ke kterému se připojují hnětací vidlice, šlehací metly nebo sekací nože. Ve víku je často i uzavíratelný otvor pro přidávání surovin.  
  • Tyčové - ponorné mixéry nemají základní nádobu a používají se k mixování a dalším činnostem přímo v míse, hrnci, sklenici apod.  V štíhlé rukojeti je zabudován motor, k spodní části se připevňují vidlice, metly nebo nože.  Tyčové ponorné mixéry existují i v poměrně malém provedení a používají se při mixování a míchání nápojů přímo ve sklenicích.

Mlýnek na maso

Mlýnky na maso v elektrické variantě samozřejmě vycházejí z mlýnků ručních.  Nakrájené maso se vstupním otvorem dostává pomocí otáčení šneka k řezací hvězdici, a od ní k nástavci s otvory, kde se rozmělní.  Výstupní nástavce jsou vyměnitelné, mají různé množství různě velkých otvorů a lze tak snadno zvolit jednost umletého masa. U moderních elektrických masových mlýnků je možné nastavovat například i rychlost mletí, ale i jaký druh masa se do mlýnku vkládá.

Mlýnek na kávu

Mlýnky na kávu už dnesve většině kuchyní vzhledem k množství mletých káv na trhu nenajdeme. Pokud ovšem někdo dává přednost čerstvě namleté kávě, pak se bez tohoto jednoduchého přístroje neobejde.

Mlýnky na kávu se vyrábějí ve dvou variantách, které se od sebe liší způsobem mletí. První typ - tzv. tříštivý - využívá krátkých ostrých rotujících sekacích nožů, umístěných v nádobě, do které se nasypou zrnka kávy.  Jemněji umletou kávu dostaneme u druhé varianty - mlýnku, který zrnka drtí. Tyto mlýnky mají nádobu pro zrnka kávy umístěnou nahoře a z ní zrnka propadávají dovnitř k třecím plochám, které se otáčejí a mezi kterými se zrnka jemně rozdrtí a rozemelou. Mlýnky jsou plastové a je u nich možné nastavit, jak jemně umletou kávu v konečném výsledku chceme mít. 

Kávovar

Kávovary jsou moderní přístroje pro domácí přípravu lahodné kávy, ale je možné v nich uvařit i čaj.  Vyrábí se nejčastěji z plastu nebo z lehkých kovů, některé části bývají ze skla. Základem je nádoba na vodu, která prochází přes ohřívací zařízení k papírovým nebo plastovým filtrům s kávou nebo čajem. Některé kávovary mají pod konvicí, v které je připravená káva, ještě ohřívací plotýnku.  

Nejmodernější kávovary jsou tzv. kapslové. Káva nebo čaj jsou již připraveny ve speciálních kapslích, které se vloží do přístroje. Přes ně pak proudí ohřátá voda a hotový nápoj v přesně určeném množství a síle podle nastaveného programu vytéká přímo do hrníčku nebo sklenice. Některé přístroje jsou navíc vybaveny i nádobou na mléko, které umí ohřát a napěnit. Tímto způsobem se dají připravit nejrůznější druhy káv - od běžného expressa až po cafe latté.  Většina těchto moderních kávovarů je nejen multifunkční, ale i vzhledově velmi zdařilá a stávají se tak nedílnou součástí kuchyní nebo jídelen.

Rychlovarná konvice

Rychlovarné konvice na elektřinu v podstatě téměř nahradily původní konvice na ohřev vody na elektrickém nebo plynovém sporáku.  Rychlovarné konvice se vyrábí především z plastu nebo nerezu, případně se kombinují s tvrzeným odolným sklem, k dostání jsou i konvice porcelánové. Samozřejmostí je ukazatel množství vody a automatické vypínání.

Na dně nádoby na vodu je topné těleso, které po zapnutí vodu velmi rychle ohřeje na bod varu a pak se ohřev sám vypne. Důležitým parametrem při pořizování rychlovarné konvice je poměr mezi obsahem vody a výkonem.

Předchůdcem rychlovarné konvice je ponorný ohřívač - jednoduchá kovová spirála, která se vloží do vody v skleněné nebo porcelánové nádobě a po zapnutí vodu ohřeje.  

Odšťavňovač – lis na ovoce a zeleninu

Odšťavňovače svým vzhledem připomínají menší kuchyňský robot. Skládají se ze tří nádob - do první se vkládá ovoce nebo zelenina, druhá je určená pro odpad, vznikající při lisování surovin, a v třetí se soustřeďuje vymačkaná šťáva.

Odšťavňovače jsou vyráběny z plastů, některé mají nádoby na vymačkanou šťávu skleněné.

Sušička potravin

Sušičky potravin fungují na základě velmi jednoduchého systému, kdy se k sušení ovoce a zeleninyvyužívá horký vzduch.  V spodní části základního těla sušičky je umístěn ventilátor a topné těleso. Na ně se pak naskládají rošty s připraveným ovocem, podle provedení se přiklopí nebo uzavřou, a cirkulující horký vzduch ovoce perfektně vysuší.

Elektrický kráječ

Elektrické kráječe vypadají téměř stejné jako kráječe ruční, řezný kotouč je ale u většiny typů umístěn v krytu, který zabraňuje poranění prstů. Samozřejmostí je nastavení tloušťky řezu. Používají se na krájení chleba, salámů, sýrů nebo i některých druhů zeleniny.

Elektrický nůž

Elektrické nože se používají na krájení chleba, ale i masa a dalších surovin. V silnější rukojeti je malý, ale poměrně výkonný motor a převodová jednotka, ke které se jednoduchým způsobem připevňujídelší speciální čepele s různým ozubením. Jejich rychlé kmitání vpřed a vzad pak zajišťuje kvalitní řez, na který není potřeba vydávat žádnou velkou námahu.  Elektrické nože můžou používat jen jednu, ale také i dvě čepele najednou. 

Otvírák na konzervy

Elektrický otvírák na konzervy je velmi užitečný pomocník, kterým se bez fyzické námahy rychle otevřou konzervy různé velikosti i průměru. Tyto přístroje se velmi jednoduše ovládají a využívají je především ženy.

Při pořizování elektrických přístrojů do kuchyně je mnohem důležitější než vzhled a cena jejich funkčnost.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist