Škrabky a loupače

Obrázek lekce Škrabky a loupače

Škrabky jsou jednoduché kuchyňské náčiní, kterým se dá ze zeleniny a ovoce  snadno oloupat tenká slupka nebo kůra. K dispozici jsou různé druhy jen pro některé druhy ovoce a zeleniny, výhodnější jsou typy pro universální použití. 

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Škrabky na ovoce a zeleninu jsou nejčastěji vyrobeny z nerezové oceli, můžeme se setkat i se škrabkami z tvrzeného plastu. V minulosti se používaly i jednoduché umělohmotné nástavce, které se nasunuly na ostří krátkého nože, a ten pak fungoval zcela stejně, jako klasická škrabka. Tyto nástavce se ale v současnosti už téměř nadají koupit.

Obrázek

Škrabky jsou k dostání v podobě mnoha různých typů a druhů, a to už dokonce jak pro praváky, tak i pro leváky.  

  • Škrabka v podobě nože - nůž na škrabání  - je typickým představitelem tohoto praktického kuchyňského náčiní. Jeho podoba se v průběhu let změnila minimálně, k výrobě se ale používají lepší moderní materiály a ostří, které v podstatě nelze brousit, se otupí až po velmi dlouhé době používání. V podstatě se jedná o nůž, kde je v čepeli otvor s výstupkem, kterým prochází oloupaná - oškrábaná - slupka. Rukojeť je ze dřeva nebo plastu, některé škrabky jsou i celokovové.
  • Škrabka zahnutá  je svým půlkruhovým tvarem čepele mnohem více přizpůsobena škrabání nebo loupání kulatějších druhů zeleniny a ovoce.  I v tomto případě je v čepeli otvor s výstupkem.
  • Příčná škrabka má podobu písmene Y. Mezi dvěma konci je ocelová čepel, která má uprostřed téměř po celé délce otvor s oboustranným ostřím. Příčné škrabky mají držadlo s vidlicí z oceli nebo tvrzeného plastu a používají se především na větší druhy zeleniny a ovoce. 
  • Škrabky s nastavitelnou tloušťkou řezu se od běžných odlišují speciálním prvkem, který umožňuje zvolit podle druhu zpracovávané zeleniny nebo ovoce mezeru mezi řeznou plochou a výstupkem, který určuje tloušťku okrajované - škrábané - slupky.

Při výběru škrabky je důležitá především kvalita čepele a ostří, ale také jakým způsobem je čepel zasazena do držadla. Především u levnějších nožových škrabek z rukojetí z plastu často dochází k vylomení čepele.  Nejpevnější jsou z tohoto hlediska škrabky celokovové. 

Obrázek

Odpeckovávače a vykrajovače jádřinců jsou další velmi efektivní pomocníci při přípravě ovoce a zeleniny. Princip jejich činnosti je velmi jednoduchý a úspora času i námahy skutečně velká.

Při používání skutečně kvalitní škrabky je práce mnohem rychlejší a méně fyzicky náročná.  


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist