Nádobí a typ ohřevu

Obrázek lekce Nádobí a typ ohřevu

Materiálů, z kterých se vyrábí hrnce, kastroly, rendlíky, pekáče, zapékací mísy nebo pečící formy, je mnoho a všechny mají určité výhody i nevýhody. Nádobí je potřeba vybírat především podle typu sporáku a způsobu ohřevu.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Výhody a nevýhody varného kuchyňského nádobí, pánví, pekáčů, zapékacích mís a pečících forem  podle použitého materiálu

Obrázek

Materiál

Výhody

Nevýhody

Topná plocha - použití

Nerez


Dlouhá životnost v případě síly dna 0,5-2 cm

Vaření bez tuku a vody

Energetická úspornost

Vyšší cena

Větší váha

Náročnější údržba - nedoporučuje se mýt v myčce na nádobí

Plyn

Elektrické sporáky

Indukční ohřev

Litina


Dlouhá životnost

Větší váha

Plyn

Elektrické sporáky

Smalt


Přístupná cena

Poměrně dlouhá životnost

Snadná údržba

Náchylnost k odprýsknutí

Plyn

Elektrické sporáky

Indukční ohřev

Teflon


Přijatelná cena

Poměrně dlouhá životnost v případě použití kvalitních materiálů a dobrém zpracování

Snadná údržba

Deformace při přehřátí

Poškození teflonové vrstvy po určité době používání

Plyn

Elektrické sporáky

Indukční ohřev

Keramika


Dlouhá životnost

Vaření bez tuku a vody

Poměrně snadná údržba

Vyšší cena

Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití

Plyn

Elektrické sporáky

Varné sklo


Nízká cena

Universální použitelnost pro vaření, pečení, zapékání

Snadná údržba

Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití

Plyn

Elektrické sporáky

Hliník

a slitiny

Delší životnost při dostatečně silném dnu

Nízká cena

Náročnější údržba – nelze mýt v myčce na nádobí Nevhodné pro přípravu některých surovin

Plyn

Elektrické sporáky

Indukční ohřev

Obrázek

Správný výběr znamená nejen úsporu času, ale i energií a tím také financí. Při nákupu se především z těchto důvodů nevyplatí šetřit.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist