Zelenina - nákup, zpracování a příprava, skladování
Kuchařská škola
Zeleninu nakupujeme především s ohledem na kvalitu, ale také na potřebné množství. Pokud je to jen trochu možné, neměla by cena být hlavním kritériem.
Zeleninu je možné v současnosti koupit na mnoha různých místech. Nejčerstvější je samozřejmě přímo u pěstitelů nebo na trhu, je ale také dražší. Ve velkých obchodech s největší pravděpodobností dostaneme zeleninu z dovozu, která už tak čerstvá ani vzhledem k dopravě být nemůže.
Kvalitní zelenina má svoji přirozenou barvu i vůni, není omačkaná, ovadlá nebo vyschlá. Nesmí být nahnilá, ani na ní nesmí být plíseň.
Brambory ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/7ceb729868c7c70ed1329e34439929a2d106e660.jpg)
Brambor je k dostání mnoho odrůd různých velikostí, chutí i barev. Podle období se rozdělují na rané, polorané a pozdní. Rané se vaří nejlépe ve slupce, kaše z nich ale nemá správnou chuť ani konzistenci. .
Pro kuchyňské úpravy je ale více důležité, zda jsou lojovité nebo moučnaté. Základní rozdíl mezi nimi je v obsahu škrobu. Lojovité brambory mají škrobu méně a vody více než moučnaté, dužnina je pevná a zbarvená dožluta. Nerozváření se, jsou vhodné na saláty, placky, nákypy nebo hranolky. Moučnaté brambory mají suchou dužninu s vysokým obsahem škrobu, při vaření se rozpadají a jsou vhodné spíš na kaši, do těsta na knedlíky, do polévek, na noky nebo k pečení. Jestli je brambora lojovitá nebo moučnatá je možné poznat tak, když se dvě části rozkrojené brambory k sobě přitisknou a třou. Pokud pustí trochu vody, je méně škrobovitá - lojovitá, když se k sobě rozkrojené poloviny lepí, je moučnatá.
Kvalita především hmatem - brambora musí být pevná a na povrchu nepoškozená. Ideální je kupovat brambory stejné velikosti, pro strouhání jsou výhodnější větší.
Nikdy nekupujeme zelené brambory! Obsahují jedovatý solanin a ke konzumaci se tedy v žádném případě nehodí.
Cibule ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/ac9ce27f6fa81ae2bd51b49869dde4f9bfec6273.jpg)
Cibule můžeme rozdělit na bílé a červené. Pro běžné vaření se používají především bílé odrůdy. Tzv. jarní cibulky, které jsou malé a používají se i s natí, jsou vhodné například do salátů. Kvalitní cibule je pevná a má typické aroma, větší kusy obsahují více vody.
Česnek ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/007fcd35b044958cf2deb5218ec96b3756c4efb4.jpg)
Česnek od domácích pěstitelů je chuťově i aromaticky výraznější než česnek dovážený, je ale také dražší. Česneku je pro přípravu jídel není potřeba mnoho a tak se vyšší finanční výdaj vzhledem k výsledné chuti vyplatí. Kvalitní česnek je tvrdý a aromatický.
Mrkev - celer - petržel
Kvalitní kořenová zelenina- především mrkev, celer a petržel je pevná a pružná, zelené stonky ani spodní konce zeleniny nejsou oschlé. Plísně nebo hniloby jsou nepřijatelné. Pro snadnější přípravu, zpracování i vaření je vhodné kupovat zeleninu střední velikosti.
Papriky ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/224ef587edfc52f45b8c921572396ea8e22ffa07.jpg)
Žlutá, červená nebo oranžová paprika je další v kuchyni velmi používanou zeleninou. Kvalitní papriky jsou pevné, pružné a typicky voňavé. Na povrchu nesmí být omačkaná, suchá nebo svraštělá místa, stopka by měla být zelená. Pro přípravu pokrmů je potřeba zvolit vhodný druh papriky - a to především s ohledem na jejich pálivost.
Květák - brokolice ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/6f72e1c172c82163062c7e5e61a5c2077619702e.jpg)
Čerstvost květáku nebo brokolice se pozná především podle jejich barvy. Pokud jsou růžice nějakým způsobem povrchově narušené, nebo na nich případně jsou viditelné známky ořezu, jde většinou už o starší zboží, které nekupujeme.
Okurka - cuketa ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/9eee67834549011b3f03fed007bb928a2edc14fb.jpg)
Čerstvé salátové okurky i okurky nakládačky a cukety mají svěží přirozenou barvu, jsou pevné a pružné. Případné vysychání je znatelné především na koncích. Okurky kupujeme i podle toho, na co je chceme v kuchyni použít. Některé druhy jsou vhodné na saláty, jiné například na omáčky nebo oblohu. Speciální druh je na nakládání.
Rajská jablka ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/8c9c15062a485fc5125f67d581c43a7a3c85f72b.jpg)
Rajčata jsou jednou z mála zeleninových plodin, která dozrává, a tak je možné kupovat i nedozrálé plody. V případě nákupu zralých rajčat musí být přirozeně červená, ne příliš měkká ani tvrdá, zárukou čerstvosti je zelená neoschlá stopka. Nekupujeme rajčata omačkaná a samozřejmě ani nahnilá. I rajských jablíček je několik odrůd. Pro běžné vaření se hodí větší plody, na saláty a ozdobu menší, tzv. cherry rajčata.
Saláty
Salátů je v současné době je k dostání velké množství druhů, mnohé se ale dováží. Kvalitní salát a má svěží barvu, není oschlý a listy jsou křehké. Pokud jsou u nabízeného zboží okrájené listy, je většinou už starší. Saláty se často prodávají zabalené ve fólii, která brání jejich vysychání. U takových salátů zboží je dobré ze štítku zjistit, odkud pochází a kdy byl sklizen.
Chřest ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/ff6bba74580d33a7385c3ab66c34cf3529e725dc.jpg)
Kvalitní chřest má přirozenou barvu a vůni, ale poznáme ho také tak, že při tření dvou výhonků o sebe uslyšíme vrzání. Chřest nesmí být měkký, oschlý a samozřejmě ani nahnilý. Hniloba se nejvíce projevuje na horní části, pokud jsou tedy výhonky ořezané, byly pravděpodobně již nahnilé a chřest není čerstvý. Podívejte se i na další informace o chřestu
Zelí ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/70835927bcf77b014a46ab46824f32084a98603b.jpg)
Čerstvé bílé i červené zelí má lesklé hladké listy. Zásadně nekupujeme zelí s listy oschlými, nebo dokonce třeba i nahnilými. Zelí má být křupavé, nejlepší jsou hlávky střední velikosti. Malé nebo příliš velké se navíc špatně krájí.
Kedluben, ředkvičky, ředkev ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/93a3ec9e3f034072346d34b66e51fee76997c1db.jpg)
Pokud jsou plody popraskané a listy jsou seschlé a nažloutlé, budou dřevnaté a v podstatě pro přímou konzumaci i kuchyňské zpracování nepoužitelné. Kvalitní kedlubny, ředkvičky i ředkve jsou na povrchu hladké.
Hrách ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/1c0b603d9a4fc13dce75f31f6c1b08f26ca2cf37.jpg)
Lusky zralého hrachu mají svěží zelenou barvu. Pokud jsou nažloutlé nebo nahnědlé, bude jeho kvalita podstatně horší. Při nákupu je dobré několik lusků rozlomit. Mělo by to jít snadno.
Lilek ![Obrázek](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2016/04/b268a8ea99803780711b711d8f32620e3dbac495.jpg)
Čerstvé plody lilku mají jasně zelenou stopku. Zásadně nekupujeme lilek, který je příliš měkký, omačkaný nebo nějak povrchově poškozený.
Nakupovaná zelenina by měla být především čerstvá. Nejen že v ní je nejvíce vitamínů a dalších důležitých látek, ale samozřejmě i úplně jinak chutná. Cena čerstvé zeleniny je občas sice mírně vyšší, ale v tomto případě by opravdu neměla být hlavním kritériem nákupu.
![](/_next/static/media/guy-transparent.e7ac599d.png?w=828&q=75)
Cukrářská škola
![](/_next/static/media/guy-transparent3.409405ec.png?w=828&q=75)