Správné skladování ovoce

Skladování ovoce má svoje dlouhodobě osvědčená pravidla, která se vyplatí dodržet. Čisté vhodné prostory se správnou vlhkostí a teplotou jsou základní podmínky, aby nám ovoce vydrželo co nejdelší dobu.

Kuchařská škola

Skladování ovoce není vůbec nic složitého, je ale nutné dodržet několik základních pravidel. Jsou to například vhodné prostory a podmínky, ale i oddělené skladování ovoce a zeleniny, a samozřejmě také i samotný způsob uložení plodů

Obrázek

Základní pravidla pro správné uskladnění ovoce
  • kvalitní plody
  • vhodné místo
  • čistota prostor
  • samostatné skladování
  • plody v jedné vrstvě

Kvalitní plody jsou jedním ze základních předpokladů dlouhodobého uchování ovoce. Ovoce musí být ručně trhané, nesmí být otlačené, nahnilé nebo nějak jinak poškozené, a samozřejmě je ukládáme suché.

Vhodné místo pro uskladnění ovoce je dobře větratelné, chladné a zabezpečené proti přístupu hlodavců a hmyzu. Důležitá je i vlhkost vzduchu, která by ideálně měla být okolo 80 procent. Ve vlhkém prostředí totiž ovoce neztrácí vodu a nescvrkává se.  Nejvhodnější teplota v zimě je od 1 do 4° Celsia, v jarním a letním období by neměla být vyšší než 12° Celsia. Ovoce nesmí zmrznout, protože tím přichází o vitamíny, ale i chuť a vůni.

Čistota prostor musí být samozřejmostí. Stěny vydesinfikujeme vápenným mlékem, regály a skladovací přepravky i boxy důkladně omyjeme a vysušíme.

Ovoce ukládáme samostatně v jiných prostorách, než zeleninu. Ovoce - především jablka a hrušky - totiž velmi snadno přejímá jiné pachy a vůně, a například brambory je naopak snadno předávají. Pokud nemáte možnost samostatného uskladnění, pak dejte ovoce a zeleninu co nejdále od sebe a brambory zakryjte.

Plody skladujeme zásadně v jedné vrstvě a neměly by se vzájemně dotýkat. Tímto způsobem máme vždy dokonalý přehled o stavu ovoce a nakažené plody jednoduše odstraníme.

Skladování různých druhů ovoce

Jablka Obrázek

Jablka jsou u nás pravděpodobně nejvíce skladované ovoce. Pro uložení nesmí být přezrálá, sklízíme je těsně před tím, než zcela uzrají. Ukládat by se měla v chladnější místnosti s teplotou od 3 do 7° Celsia, prostředí by mělo být vlhčí. Jablka ukládáme ideálně na čisté dřevěné police nebo do přepravek stopkami nahoru v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkala. Mezi přepravkami ponecháme místo pro proudění vzduchu, aby se mohly uvolňovat látky, podporující proces zrání. Skladovací prostory příliš nevětráme, protože by docházelo k úbytku vody a plody by se scvrkávaly.

Hrušky Obrázek

Hrušky skladujeme podobným způsobem jako jablka, ale ukládají se stopkami dolů a teplota může být i 1° Celsia - v této nízké teplotě můžou být až 6 měsíců.  

Bobuloviny - švestky, jahody, borůvky, hrozny Obrázek

Bobulové ovoce není pro delší skladování příliš vhodné. Před případným skladováním je nikdy neumýváme, plody se oplachují až těsně před konzumací nebo zpracováním. Ukládáme je nejlépe do keramických, skleněných nebo plastových dóz. Papírové nejsou vhodné, protože z ovoce odvádějí vlhkost a vysušují ho. Ideální teplota je 1 až 5° Celsia.  Švestky můžeme po utržení uskladnit v lednici přibližně 1 týden.  Čerstvé jahody v lednici vydrží do spotřeby maximálně 3 dny od sklizně. Borůvky spotřebujeme nebo zpracujeme do 48 hodin od utržení. Před uložením do chladu je rozložíme v jedné vrstvě na tácek mezi papírové utěrky. Hroznové víno krátkodobě uskladníme nejlépe tak, že celé hrozny volně zabalíme do novinového papíru a uložíme do chladu.

Citrusové ovoce - citrony, pomeranče, mandarinky Obrázek

Citrusy - citrony, pomeranče, grapefruity a další zůstanou poměrně dlouho čerstvé, pokud se samostatně zabalí do novinového papíru, vloží do plastového sáčku nebo uzavíratelného boxu a uloží na chladné a tmavé místo.

Tropické ovoce – banány, ananas, mango, avokádo Obrázek

Exotické druhy ovoce většinou kupujeme nezralé a necháváme ho při uskladnění dozrát. Jeho zrání můžeme urychlit jablky, která látku, zrychlující tento proces, vylučují. Avokádo nebo mango stačí vložit do papírového sáčku s jablkem a nechat několik dní dozrát v pokojové teplotě.  Ananas dozrává v pokojové teplotě během 2 až 3 dnů. Nezkonzumovaný vydrží zabalený v mikrotenové fólii v chladničce přibližně 2 dny. Banány nikdy neskladujeme v chladničce, skladovací teplota by neměla být nižší než 14° Celsia. Pokud se banány dostanou do nižší teploty, zešednou a nepříznivě mění chuť i konzistenci. Zralý banán se pozná podle malých hnědých teček na slupce, má dostatek lehce stravitelných ovocných cukrů. Nezralý banán se špatně tráví, má škrobovitou chuť i konzistenci.

I když je samozřejmě některé ovoce vhodné i pro dlouhodobější skladování, nejlepší z hlediska chuti, obsahu důležitých vitamínů a dalších cenných látek je konzumace co nejčerstvějších plodů. Pokud ovoce skladujeme, pak nesmíme zapomínat na jeho pravidelnou kontrolu. 

Obrázek Orientační přehled uložení jablek

Doba ukládání

Odrůda jablek

Trvanlivost do

polovina září

Desert

únor

konec září

Rosana

únor

konec září

Jonathan

duben

konec září

Spartan

únor

konec září

Golden Delivious

duben

konec září

Bohemia

březen

začátek října

Aneta

leden

začátek října

Akane

max. měsíce

začátek října

Jonagold

duben

začátek října

Šampion

leden

říjen

Zvonkové jablko

květen

říjen

Rubín

únor

říjen

Resista

březen

říjen

Ontario

duben

říjen

Melrose

duben

říjen

Jantar

duben

říjen

Idared

duben

říjen

Gloster

duben

říjen

Domino

Březen

říjen

Delvit

únor

říjen

Aneta

leden

  Obrázek  Orientační přehled uložení hrušek

Doba ukládání

Odrůda hrušek

Trvanlivost do

začátek října

Astra

únor

začátek října

Dicolor

březen

polovina října

Vladka

leden

polovina října

Nela

březen

polovina října

Lucasova

leden

polovina října

Grosdemange

únor

polovina října

Erika

únor

konec října

Pařížanka

březen

 Doba uskladnění závisí na kvalitě uloženého ovoce i na podmínkách skladování.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.