Jak nejlépe strouhat sýry

Strouhaný sýr se v kuchyni používá na těstoviny, pizzu, salát, rizoto i zapékané těstoviny nebo brambory. Prodávají se sice již hotové strouhané sýry, ale z mnoha důvodů je lepší koupit sýr vcelku a nastrouhat si ho.

Kuchařská škola

Nastrouhané sýry mají v studené i teplé kuchyni mnoho možností použití. Vždy je ale potřeba použít správný druh sýra, který by měl být i kvalitní.

Vhodné sýry na strouhání

Ke strouhání se hodí různé druhy sýrů. U nás se používá především Eidam, vhodné  jsou i ostatní tvrdé sýry jako Ementál, Gran Moravia, Parmezán a Gouda. Používá se i Mozzarella nebo různé směsi sýrů.

Obrázek

Strouhání

K strouhání sýra je potřeba kvalitní struhadlo nebo kráječ. Obvykle se používají speciální nerezová struhadla s držadlem, určená přímo na strouhání sýrů. Použít se dá ale i víceúčelové struhadlo v kombinaci nerez a silikon. Aby se sýr na struhadlo nelepil, stačí břity natřít jedlým olejem.

Výhody domácího strouhání sýrů

Výhod strouhání sýra doma před již nastrouhaným kupovaným je hned několik. Mezi ty hlavní patří cena, kvalita a zdraví.

Obrázek

Cenový rozdíl

Ne vždy se nám chce kupovat sýr vcelku, a tak sáhneme po již předpřipraveném balíčku strouhaného sýra, protože je to rychlejší. Ve větším množství je ale cenový rozdíl citelný.

Kvalita

Podstatným důvodem pro vlastní strouhání sýra je především kvalita. Čerstvě nastrouhanému sýru se nic nevyrovná a hodnota jídla je pak několikanásobně vyšší. Další výhoda je, že si můžeme vybrat druh sýra, který chceme strouhat.

Zdraví

Důležitým argumentem pro strouhání sýry doma zdravotní hledisko. Při průmyslovém strouhání může dojít ke kontaminaci sýra a případné vyšší hodnoty kvasinek se pak negativně projevují na kyselé až kvasničné chuti. Výskyt kvasinek přitom není u strouhaného sýra ničím překvapivým, velká plocha potraviny vyráběné tímto způsobem poskytuje kvasinkám mnohem větší prostor pro jejich nežádoucí činnost než plocha sýru vcelku. Proto je vždy bezpečnější zakoupit si sýr vcelku, u kterého není tak vysoké riziko bakteriální kontaminace.

V uplatnění strouhaných sýrů se inspirujte našimi recepty.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.