Ořechy - nákup, druhy, skladování a využití

Ořechy by měly být součástí každodenní stravy člověka, denní porce je jedna až dvě hrsti.  Nejhodnotnější jsou samozřejmě ořechy syrové, v kuchyni se ale používají různě upravené a také v podobě olejů.

Kuchařská škola

Ořechy obsahují mnoho zdraví prospěšných živin, vlákniny, bílkoviny a další prospěšné látky. Nejvíce stravitelné a výživné jsou ořechy několik hodin namočené, kdy se rozloží kyselina fytová a fotáty, které snižují vstřebatelnost minerálních látek. Pražením se snižuje obsah kvalitních tuků a antioxidantů.

V kuchyni se používají všechny známé ořechů, některé samozřejmě častěji.

Obrázek

Druhy ořechů

Nejvíce používané druhy ořechů v kuchyni

Méně používané druhy

Arašídy, kokosové ořechy, piniová semínka a jedlé kaštany jsou tzv. nepravé ořechy.

Konzumace ořechů

Ořechy je možné konzumovat

  • syrové - předem namočené i nenamočené – velku i mleté nebo nasekané
  • pražené
  • vařené

Z některých druhů ořechů se také vyrábí olej a „ořechové máslo“ – na pastu rozmixované ořechy.

Možnosti přípravy a použití

Jednotlivé druhy ořechů mají různé složení, tvar, chuť i aroma a podle toho se také v studené i teplé kuchyni používají.

Jádra ořechů se krájí, sekají, drtí i melou, větší se také strouhají.

Celá, půlená nebo čtvrcená jádra se používají především na zdobení moučníků a dortů. Drcená, mletá nebo strouhaná jádra a jejich menší kousky se přidávají i do některých druhů těsta na různé pečivo.

Ořechy se nejvíce používají na

  • přípravu sladkého i slaného pečiva
  • výrobu sladkostí a sušenek a čokolád
  • do zmrzlin,  müsli a různých kaší
  • do omáček, dresinků i do salátů
  • do likérů a na ochucení kávy

Skladování ořechů

Ořechy je potřeba skladovat především v suchém a chladnějším prostředí.

Obrázek

 

Vlašské i lískové ořechy a případně i arašídy je nejlepší uskladnit ve skořápce. Vyloupaná jádra se uchovávají v neprodyšných vzduchotěsných obalech, ideálně v dobře uzavíratelných sklenicích.

Ostatní druhy ořechů - mandle, pistáciepekanové a podobné u nás konzumované ořechy - se většinou prodávají již vyloupané. Na trhu jsou k dostání neustále a tak je není potřeba skladovat. Po otevření obalu by se měly co nejrychleji spotřebovat.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.