Domácí výroba těstovin

Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších jídel. V obchodech je k dostání mnoho druhů, ale z hlediska kvality jsou samozřejmě mnohem lepší těstoviny domácí. Jejich výroba není složitá, je jí ale potřeba věnovat dostatek času.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové.

Domácí těstoviny

Doma vyrobené těstoviny mají nesrovnatelně lepší chuť a nutriční vlastnosti něž těstoviny kupované.  Domácí těstoviny je vhodné upravovat vařené jako přílohu, ale i plněné jako hlavní jídlo, používají se do polévek, mohou se zapékat. Domácí těstoviny se samozřejmě dají kombinovat s mnoha dalšími ingrediencemi a potravinami - se zeleninou, s uzeným, se špenátem, sýrovou omáčkou…

Druhy domácích těstovin

Domácí těstoviny se připravují neplněné i plněné, poněkud atypické jsou gnocchi, které se mohou připravit v obou variantách.

Plněné

  • Široké nudle jsou oblíbenými domácími těstovinami, které lze i plnit
  • Tortellini jsou italské semolinové těstoviny v podobě kroužku nebo prstýnku s různými náplněmi: masovou, sýrovou, houbovou nebo ricottovo/špenátovou
  • Ravioli jsou italské semolinové těstoviny v podobě čtverečku, zvané též taštičky, s masovou náplní
  • Cappelleti jsou plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
  • Canelloni jsou závitky z nudlového těsta ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou
  • Gnocchi jsou noky ze semolinového těsta plněné lanýžovou pastou

Neplněné

  • Špagety jsou nejčastěji používané těstoviny
  • Makaróny jsou těstoviny podobné špagetám, ale silnější a duté
  • Tagliatelle jsou široké nudle
  • Tagliollini jsou také široké nudle (ale užší než tagliatelle)
  • Bavette jsou dlouhé nudle, podobné špagetám, ale s plochým tvarem
  • Bavettine jsou užší verze Bavette
  • Linguine jsou tenké italské těstoviny podobné špagetám
  • Lasagne jsou asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
  • Gnocchi se vyrábí z bramborového nebo semolinového těsta

Výrobu domácích těstovin zvládne skutečně každý a pak je možné je využít podle receptů na jídla s domácími těstovinami


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist