Ovocné polévky

Obrázek lekce Ovocné polévky

Ovocné polévky jsou zajímavých, chutným i zdravým zpestřením jídelníčku. Servírují se v hlubokém talíři nebo hlubší misce jako ostatní klasické polévky, studené se ale mohou podávat i ve skleněném poháru.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Ovocné polévky, teplé i studené, jsou vynikající především v teplých letních měsících.  U dětí jsou velmi oblíbené, jsou vhodné i jako svačina nebo přesnídávka.

Vhodné ovoce 

Mezi nejvhodnější ovoce na přípravu zdravé ovocné polévky patří jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, maliny a borůvky. Ovocné polévky se připravují jak z čerstvého šťavnatého ovoce, tak i z ovocných šťáv. Pokud není čerstvé ovoce k dispozici, může se použít i ovoce mražené nebo ovocný kompot.

Ovoce do polévek se mixuje nebo lisuje, část ovoce se může nakrájet na kostičky, menší ovoce se ponechá vcelku.

Obrázek  

Zahušťování ovocných polévek

Ovocné polévky z čerstvého ovoce není většinou potřeba zahušťovat. Pro případné zahuštění se používá malé množství škrobové, bramborové nebo kukuřičné moučky. Polévky je také možné  zahustit piškotovými drobky, ovesnými vločkami nebo strouhaným tvrdým perníkem.

Přísady

K získání lahodné harmonické chuti ovocných polévek se používá například skořice, jemně mletý hřebíček nebo vanilka.

Sladší ovoce se míchá s ovocem kyselejším. K letnímu zralému ovoci se pro zvýraznění chuti přidává citrónová, pomerančová, mandarinká nebo i grapefruitová šťáva.

Příprava

Studené ovocné polévky se připravují z ovoce, vody, mléka, kondenzovaného mléka, ovocné šťávy, případně z kvalitního bílého vína. Ovoce s kořením - může se použít i celá skořice a badyán - které se před případným zahušťováním vyndá, se mírně povaří nebo rozvaří, zahustí a nechá ještě krátce provařit. Ovocné polévky není potřeba doslazovat, ke kyselejšímu ovoci se ale přidává vanilkový nebo moučkový cukr, může se použít i tekutý med. Polévky ze zralých letních jablek nebo hrušek se mohou obohatit kousky sekaných vlašských ořechů, rozinkami nebo plátkem pomeranče.

Servírování

Před servírováním se ovocné polévky vychladí, na talíři nebo v misce se zdobí několika kousky plodů.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist