Křehké těsto na slané pečivo

Křehké těsto je vhodné na nejrůznější druhy sladkého, ale i slaného pečiva. Jeho příprava není složitá, do základního těsta je možné přidávat různé ingredience a tak upéct pečivo v několika rozdílných chuťových variacích.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Křehké těsto je vhodné především na pečení slaných koláčů. Základní těsto je možné různě dochutit například  ořechy nebo kořením.

Těsto je připravené rychle, ale pak musí hodinu až dvě odpočívat v chladu. Dlouho netrvá ani další zpracování na koláče  před pečením, které je také poměrně krátké. 

Postup při přípravě základního křehkého těsta

Suroviny

  • 300 gramů hladké mouky
  • 200 gramů másla
  • 100 gramů moučkového cukru
  • jedno vejce

Suroviny se lépe spojí přidáním malého množství bílého jogurtu, a těsto bude ještě křehčí, když přimícháme trochu škrobové moučky.

Zpracování těsta

Suroviny v míse důkladně, ale zároveň velmi rychle promícháme a spojíme studenýma rukama. Pokud těsto nezpracujeme rychle, začne se máslo rozpouštět a těsto se pak lepí a trhá. Je lepší nechat v těstu třeba i malé kousky másla, než ho dlouze zpracovávat. Pokud se těsto lepí, propracujeme nebo vyválíme ho mezi dvěma fóliemi. V žádném případě nesmíme přidat mouku, protože by pak nebylo křehké. Z propracovaného těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a necháme ho v lednici 1 až 2 hodiny odpočinout.

V chladu odpočinuté těsto vyválíme všemi směry na pomoučené pracovní ploše na pláty, na váleček příliš netlačíme. Pláty vkládáme do forem nebo na plechy, případně do formiček nebo z nich vykrájíme různé požadované tvary. Formy, plechy a ni formičky není potřeba vymazat, těsto je poměrně hodně tučné. 

Obrázek

Pečení křehkého těsta

Podle velikosti pečiva pečení trvá 15 až 30 minut. Těsto na plechu nebo ve formách vkládáme do mírně předehřáté trouby a pak pečeme při teplotě na 180 až 200 °C. V průběhu pečení je nutné sledovat zbarvení povrchu, aby se pečivo shora nespálilo. Propečení kontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle nebo párátka, dobře propečené těsto se na ně nepřichytí.

Druhy křehkého těsta

Základní těsto na sladké moučníky nebo cukroví je možné dochutit jemně nastrouhanou čerstvou pomerančovou nebo citronovou kůrou i šťávou, případně vanilkovým nebo skořicovým cukrem.

  • Kořeněné křehké těsto se zpracovává s mletou skořicí, mletým kardamomem, hřebíčkem nebo koriandrem, může se dochitit například čerstvými jemně nasekanými bylinkami – bazalkou, pažitkou, tymiánem, oreganem…, nebo směsí koření.
  • Oříškové - mandlové - křehké těsto je základní těsto, v kterém nahradíme 1/3 mouky nastrouhanými oříšky, nebo spařenými, oloupanými mletými mandlemi, ale třeba i pistáciemi. Oříšky můžou být i vlašské, lískové, pekanové, makadamové
  • Kokosové křehké těsto se připravujeme velmi jednoduše tak, že místo 1/3 mouky v základním těstě použijeme strouhaný kokos.
  • Kakaové - kávové křehké těsto získáme, když k ingrediencím základního těsta přimícháme 2 až 3 polévkové lžíce práškového kakaa nebo 2 polévkové lžíce instantní kávy.

Rady pro přípravu a pečení křehkého těsta

  • Do křehkého těsta můžeme dát na1 kilogrammouky maximálně350 gramů cukru. Při větším množství cukru by těsto bylo příliš sladké, při pečení by nedrželo tvar a roztékalo se, a také by se na povrchu připálilo.
  • Cukr do křehkého těsta používáme jemný moučkový, hrubší se tak dobře nerozpustí a zanechá v pečivu hnědé části.
  • Mouka se s cukrem lépe spojí, když přimícháme trochu mléka nebo smetany.
  • Úsporné sladké křehké těsto připravíme tak, že část másla nahradíme nastrouhanými vařenými bramborami nebo měkkým tvarohem, v případě slaného těsta netučným krémovým sýrem.
  • Těsto bude více křehké, když k mouce přidáme trochu škrobové moučky.
  • Pokud je těsto lepkavé, nikdy do něj nepřidáváme mouku, ale vypracujeme ho v mikroténové fólii.
  • Odpočinuté těsto, které se trhá nebo lepí na váleček vložíme mezi mírně pomoučené mikroténové fólie a rozválíme ho válečkem do požadované tloušťky.

Křehké těsto není náročné na přípravu a je z něj možné upéct mnoho různých druhů koláčů, . Vždy je samozřejmě nutné dodržovat v recepturách předepsané množství a druhy ingrediencí, ale i postup. Těsto se musí především rychle zpracovat a pak nechat v chladu odpočinout. Připravovat pečivo z neodpočinutého těsta nemá opravdu žádný význam.  

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist