Houby - nákup, příprava a uchování

Obrázek lekce Houby - nákup, příprava a uchování

Houby jsou především sezónním zpestřením jídelníčku, protože převážná většina druhů roste jen v určitém ročním období, kdy se také sbírají. Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, mimo sezónu se musíme spokojit se sušenými, zavařenými nebo nakládanými, čerstvé jsou jen  pěstované žampiony.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Kdo umí sbírat houby, ten z nich prý také umí v kuchyni i uvařit chutná jídla. Houby se dnes ale dají i koupit, a tak je nutné znát alespoň základní zásady jejich přípravy a zpracování.

Kupované houby musí být maximálně čerstvé, nepomačkané ani nijak jinak poničené, neměly by být nakrájené a musí být zdravé.  Nakupují se zásadně u tzv. certifikovaných obchodníků, kteří nabízí skutečně jen jedlé druhy.

Houby nasbírané v přírodě je potřeba ihned očistit od zbytků hlíny a rostlin. Ideální je jemný kuchyňský kartáček. Pokud se oplachují pod studenou tekoucí vodou, musí se pak ihned osušit papírovou utěrkou.

Pěstované nebo kupované houby už většinou bývají očištěné, a tak je stačí jen otřít navlhčenou kuchyňskou utěrkou.

Obrázek

Při čištění ihned odebereme a vyhodíme houby, na kterých jsou známky plísní, a červivé, případně i ty, u kterých si nejme jistí, zda jsou jedlé.

Krájení hub není nic složitého.  V případě jejich využití na přípravu oblíbené smaženice nebo houbových omáček se očištěné rozkrájí na menší kousky - nožičky se v tomto případě krájí příčně. Pro sušení se hlavičky i nožičky krájí podélně na tenké plátky.

Obrázek

Čerstvé houby by se měly spotřebovat co nejdříve, i v chladničce vydrží jen poměrně krátkou dobu.

Pro nakládání do nálevů a zavařování se vybírají malé tvrdé houby, hlavičky se často ani neoddělují od nožiček.

Sušení je nejvíce používanou možností dlouhodobého uchování. Sušit by se měly nakrájené a pouze zcela zdravé houby.

Z žampionů se používají především hlavičky, větší se pro kuchyňské zpracování krájí příčně na plátky.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist