Tatarák z lososa, tuňáka a rajčat

Obrázek lekce Tatarák z lososa, tuňáka a rajčat

V poslední době jsou stále více oblíbené i různé alternativy, jako je například tatarák z lososa nebo tuňáka. Chuťově zajímavý je i rajčatový tatarák, který se připravuje z nakrájených rajských jablíček, do kterých se přidává bazalka, olivový olej, jemně nasekaná cibule a citrónová šťáva.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Tatarské bifteky z ryb se musí vzhledem k delikátní jemné chuti masa správně dochutit. U lososa se používá kopr, šťáva z lunetky nebo citronu a případně i zakysaná smetana, u tuňáka křen, wasabi ale třeba i sojová omáčka. K zdobení se v obou případech hodí kaviár, nejlépe černý.

Obrázek 

Servírování

K tatarským biftekům z lososa, tuňáka, rajčat a dalších jiných používaných surovin se nepřidávají další dochucující ingredience a tak se servírují na rozdíl od originálního tataráku z hovězího masa jiným způsobem. Možností je několik.

Alternativní tataráky z ryb a zeleniny se například mohou

  • pomocí formy vytvarovat do úhledného kopečku na talíř
  • rozložit na salátové listy
  • namazat na topinku z bílého chleba
  • vložit do „lodiček“ dužniny zbavených salátových okurek

Tataráky z ryb dobře vypadají, když se do formičky vloží nejdříve připravený tatarák a na něj jako základní spodní část vhodná nakrájená nebo nastrouhaná zelenina. Po vyklopení na talíř porce vypadá skutečně velmi efektně.

Tatarák z lososa

Příprava trvá maximálně 20 minut, přibližně 30 minut se pak musí tatarák z lososa nechat chladit.

Obrázek

Suroviny na porce pro 4 osoby

  • 500 g čerstvého lososa
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • 1 šalotka
  • čerstvý kopr
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 natvrdo uvařené vejce
  • 1 avokádo
  •  4 plátky tmavého chleba

Postup

Maso lososa se naseká najemno, promíchá s olejem a lžící dijonské hořčice, ochutí solí a pepřem a dá na 30 minut vychladit.

V průběhu chlazení masa se oloupe a na malé kostičky nakrájí šalotka, kopr se jemně naseká. Zakysaná smetana se  promícháme s majonézou, čerstvě mletým pepřem a lžící hořčice.  Oloupaná vejce a avokádo se rozkrájí na měsíčky.

Vychlazené maso lososa se promíchá se šalotkou a koprem, rozloží se na chléb a doplní nakrájenými vajíčky, avokádem a ochucenou smetanou.

TIP: Maso lososa je možné při míchání ještě dochutit šťávou z lunetky nebo citrónu.

Tatarák z čerstvého tuňáka

Příprava trvá přibližně 20 minut, hodinu je pak potřeba tatarák z tuňáka nechat chladit.

Suroviny na porce pro 4 osoby

  • 300 g čerstvého tuňáka
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g zakysané smetany
  • bylinky
  • bageta

Postup

Maso tuňáka se jemně naseká a oloupaná šalotka se nakrájí na velmi malé kostičky. Tuňák se smíchá s nakrájenou šalotkou, olejem a sojovou omáčkou, dochutí solí, pepřem a citrónovou šťávou a dá na hodinu vychladit.

Porce tataráku z tuňáka se ozdobí zakysanou smetanou a bylinkami, servíruje se s nakrájenou čerstvou bagetou.
TIP: Do masa je možné přimíchat jemně nasekané kapary nebo pažitku.

Tatarák z rajčat

Příprava je delší, trvá vzhledem k uložení rajčat 10 až 12 hodin, hodinu se pak tatarák z rajčat musí nechat chladit.

Obrázek

Suroviny na porce pro 4 osoby

  • 10 zralých rajčat
  • 1 šalotka
  • 1 malá cibule
  • čerstvá pažitka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 hrst zelených fazolek
  • 1 malá cibule

Postup

Omytá rajčata se spaří ve vroucí vodě, oloupou a příčně překrojí, vymačká se z nich šťáva a zrníčka. Pak se rozkrájí na malé kousky, vložíme do síta, zatíží talířem nebo miskou a nechají důkladně - ideálně přes noc - vykapat.

Oloupaná šalotka a opláchnutá pažitka se jemně nakrájí a smíchají s vykapanými rajčaty a olivovým olejem, vše se dochutí solí a pepřem.

Směs se nechá hodinu chladit a pak se servíruje s cibulí, nakrájenou na tenká kolečka.

TIP: Vhodnou přílohou jsou i spařené zelené fazolky

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist