Srbský zelný salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Srbský zelný salát
Srbský zelný salát
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | ruze |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 10027 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65,4mg |
---|---|
Cholesterol | 1,8mg |
Draslík | 1,4mg |
Vláknina | 52,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej stolní, Sůl, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Srbský zelný salát postup přípravy receptu:
1 | Zelí rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme košťálu a jemně je nakrouháme. Mírně osolíme, vložíme do porcelánové mísy, přiklopíme talířkem a necháme asi 30 minut změknout. |
2 | Potom zelí zalijeme zředěným, trochu přislazeným octem, opepříme a přilijeme olej. |
3 | Salát posypeme cibulí nakrájenou na kroužky. |
Zelné saláty dělávám docela často, vše dávám "od oka" a dle chuti. Já osobně mám raději tyto saláty malinko více přislazené, ale to je opravdu o chuti každého. Do nakrouhaného zelí se už může hned na začátku přidat jak sůl, pepř tak i ocet a malinko cukru a rukama dobře promačkat a promnout. Pak nechávám v chladu odležet. Zelí "pustí" svoji šťávu a změkne. Před podaváním přidám olej, buď olivový extra panenský nebo řepkový. Tímto salátem doplňuji masitá jídla.