Kynutý koláč s borůvkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý koláč s borůvkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 10038 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
drobenka | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
Kynutý koláč s borůvkami | |
500 g | Borůvky |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
0,5 ks | Cukr vanilka |
30 g | Droždí sušené |
100 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 125,7mg |
Draslík | 93,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Borůvky, Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí sušené, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý koláč s borůvkami postup přípravy receptu:
1 | Z mléka a droždí si připravíme kvásek. |
2 | Přes síto prosejeme mouku, přidáme cukr, vynilkový cukr, špetku soli, kvásek, citronovou kůru, rozšlehané žloutky v mléce a lehce rozehřáté máslo. |
3 | Propracujeme v těsto, aby bylo měkké lesklé, ale nelepilo se. Poprášíme moukou a necháme vykynout. |
4 | Po vykynutí vyválíme z těsta plát a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech. |
5 | Těsto na plechu prsty dotvarujeme do okrajů a ohneme okraje tak, aby nám z ovoce nevytékala šťáva. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem či máslem. |
6 | Nasypeme na plát borůvky, posypeme drobenkou a necháme chvilku vykynout. |
7 | Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny. |
8 | Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme. |