Velikonoční beránek z kynutého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční beránek z kynutého těsta
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 10039 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
120 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
50 g | Mandle |
120 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 94g |
---|---|
Cholesterol | 274,1mg |
Draslík | 319,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Mandle, Strouhanka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Velikonoční beránek z kynutého těsta postup přípravy receptu:
1 | Utřeme do pěny máslo, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový a moučkový cukr. Třeme asi 20 minut. |
2 | Do této hmoty pak přidáme kvásek a vmícháme prosátou mouku. Přidáme rozinky a oloupané, najemno nasekané mandle. |
3 | Vypracujeme těsto a necháme vykynout. |
4 | Vymastíme si formu na beránka a vysypeme hrubou moukou či strouhankou, Těsto dáme do formy, upravíme jej a necháme ještě 15 minut vykynout. |
5 | Pak přiklopíme horní částí formy a dáme péct do předehřáté trouby. |
6 | Asi po 30 minutách formu opatrně obrátíme a pečeme beránka z druhé strany, aby byl upečený z obou stran. |
7 | Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíme, oči mu uděláme z rozinek či koření, pocukrujeme a okolo krku zavážeme stužku. |