Sladkokyselá hovězí kližka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 270 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladkokyselá hovězí kližka
Celkový čas: | 270 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 10144 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 ks | Cibule |
800 g | Hovězí kližka |
5 dl | Hovězí vývar základní |
300 g | Mrkev kořen |
0,5 dl | Ocet vinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Solamyl |
1 kávová lžička | Sůl |
75 g | Švestky sušené |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 8,7mg |
Draslík | 292,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Ocet vinný, Sádlo škvařené, Sůl, Švestky sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Sladkokyselá hovězí kližka postup přípravy receptu:
1 | Kližku omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Nakrájené maso opečeme zprudka na rozpáleném sádle a pak jej vyndáme. |
2 | V tuku osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso, zalijeme vývarem a přiklopené pozvolna dusíme asi 2 hodiny. Dle potřeby podléváme vodou. |
3 | Asi tak 2 hodiny před vařením si nakrájíme na čtvrtky sušené švestky, smícháme 1 dl vody s 0.5 dl vinného octa a vložíme rozkrájené švestky, aby nám nabotnaly. |
4 | Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a asi po hodině dušení masa ji k němu přidáme. |
5 | Nabobtnalé švestky přidáme k masu asi tak půl hodiny před koncem dušení. |
6 | Jakmile je maso měkké, rozmícháme 1 lžíce škrobové moučky v octové vodě a zahustíme omáčku. Dle chuti osolíme, opepříme a necháme ještě chvilku zlehka povařit. |
7 | Podáváme s noky. |