Okurková omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Okurková omáčka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | moucha |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 1041 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
150 g | Cibule |
30 g | Cukr krupice |
1 l | Hovězí vývar základní |
50 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 g | Nové koření celé |
30 ml | Ocet kvasný lihový |
250 g | Okurky nakládané |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
20 g | Sůl |
80 g | Tuk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 26,6mg |
Draslík | 92,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Okurky nakládané, Sůl, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Okurková omáčka postup přípravy receptu:
1 | Na části tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drcené nové koření, přisypeme prosátou mouku a připravíme zásmažku. |
2 | Zalijeme ji prochladlým vývarem a částí mléka, rozmícháme, osolíme a provaříme. |
3 | Před koncem varu přilijeme zbylé mléko a smetanu, přisladíme, okyselíme převařeným octem a přecedíme. |
4 | Okurky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Podusíme je na zbylém tuku, vložíme i s tukem do omáčky a zamícháme. |
5 | Nakonec do omáčky přidáme máslo, dosolíme ji a povaříme. |
6 | Okurkovou omáčku připravujeme na vařené hovězí maso nebo na vařená vejce. |
Okurkovou omáčku občas vařím, jíšku už rovnou zaleji jak vývarem, tak i mlékem, ke konci přidávám smetanu. Okurky neloupu, můžou se nakrájet, ale já je strouhám na hrubém slzičkovém struhadle. Orestuji je na tuku, pak ještě přidám cukr a nakonec ocet a rovnou vše dávám do omáčky. Moc hezký recept, podle kterého uvaří i začátečník.