Savojský gratin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Savojský gratin
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 11461 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
0,5 l | Hovězí vývar základní |
60 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Gouda 45% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 75,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 281,5mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hovězí vývar základní, Sůl, Sýr Gouda 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Savojský gratin postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a osušené brambory nakrájíme na tenká kolečka, osolíme a opepříme. |
2 | Zapékací mísu (vymazanou máslem) plníme postupně vrstvou brambor a vrstvou nastrouhaného sýra. Postup opakujeme, až skončíme vrstvou sýra. Vše zalijeme vývarem, navrch dáme několik oříšků másla a vložíme do středně vyhřáté trouby péct. |
3 | Po skončení zapékání má být vývar zcela vyvařený. |
Poznámka
Servírujeme teplé.