Dauphinský gratin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dauphinský gratin
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | filmova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 11462 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
50 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 137,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 786,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dauphinský gratin postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory osušíme, nakrájíme na tenká kolečka, osolíme, opepříme a posypeme špetkou muškátového oříšku. |
2 | Zapékací mísu vytřeme česnekem, vymažeme máslem a rozložíme na ni kolečka brambor. |
3 | Ušleháme vejce se smetanou a mlékem a zalijeme brambory. Navrch položíme několik oříšků másla. |
4 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 90 minut. |
Poznámka
Servírujeme teplé.