Bramborový gratin s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový gratin s hříbky
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | svisla |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 11484 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1250 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1000 g | Hříbky čerstvé |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
125 g | Sýr Gruyére |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 42,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 51,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Sůl, Sýr Gruyére mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový gratin s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a osušíme je. Očištěné hříbky rozkrájíme na kolečka (nebo plátky) asi 1 cm silná. Brambory i houby osolíme, opepříme. |
2 | Zapékací mísu vytřeme česnekem a vymažeme máslem. Klademe do ní vrstvu brambor a vrstvu hub - každou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem, nasekanou petrželkou a strouhanou cibulí. Vrchní vrstvu tvoří brambory (kousek pod okraj mísy). Vše zalijeme smetanou, posypeme sýrem a poklademe kousky másla. |
3 | Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 105 minut. |
4 | Gratin podáváme horký. |
Poznámka
Servírujeme teplé.