Krémová květáková polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová květáková polévka se smetanou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 12442 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
0,5 ks | Bujón hovězí |
1 ks | Květák |
30 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 214,2mg |
Draslík | 779,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 347,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 59,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Květák, Muškátový oříšek, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová květáková polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák rozebereme na růžičky, opláchneme je a necháme okapat. Košťál nakrájíme na malé kousky. |
2 | Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a krátce povaříme. Po chvíli přidáme nakrájený košťál, růžičky květáku (asi 8 růžiček uvaříme zvlášť v osolené vodě) a vaříme doměkka. Polévku povaříme, rozmixujeme, přisolíme, okořeníme a přivedeme k varu. |
3 | Smetanu rozšleháme se žloutky, vlijeme do polévky a jen přihřejeme. |
4 | Nakonec do polévky přidáme zvlášť uvařené růžičky květáku a nasekanou pažitku. |