Staročeské mrkvance - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staročeské mrkvance
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | svisla |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 12494 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
200 g | Mrkev kořen |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 49,1mg |
Draslík | 188,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Staročeské mrkvance postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou mrkev jemně nastrouháme a zalijeme trochou vody. Přidáme máslo a dusíme doměkka a do vysmahnutí šťávy. Měkkou mrkev prolisujeme. |
2 | Z 1/2 šálku mléka, 1 lžičky cukru a z droždí připravíme kvásek. Mouku osolíme, přidáme kvásek, prolisovanou mrkev s máslem, vejce a vlažné mléko. Zaděláme těsto a necháme je vykynout. |
3 | Z těsta tvarujeme malé vdolky, které upečeme na plechu nebo na plotýnce. |
Poznámka
Upečené mrkvance potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem.