Hnědá polévka s praženou krupicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hnědá polévka s praženou krupicí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 125 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
70 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g | Mrkev kořen |
30 g | Petržel kořen |
10 g | Petržel - nať |
100 g | Pšeničná krupice |
7 g | Sůl |
2300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 382,0mg |
---|---|
Cholesterol | 8,4mg |
Draslík | 32,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 266,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pšeničná krupice mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hnědá polévka s praženou krupicí postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Zalijeme ji částí vody, mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka. |
2 | Dávku prosáté mouky za občasného promíchání mírně na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody a odvarem ze zeleniny. |
3 | Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání vaříme zvolna nejméně půl hodiny. |
4 | Krupici na sucho opražíme a za stálého míchání ji vsypeme do vařící polévky. Povaříme asi 3-5 minut. |
5 | Do polévky přidáme uvařenou zeleninu a krátce povaříme. |
6 | Nakonec polévku zjemníme máslem. |
7 | Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať vsypeme do polévky při podávání. |