Recept

Rýžový nákyp s jablky

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Rýžový nákyp s jablky 5 1
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (38%)
ID receptu: 1275

Ingredience

30 g Citrony
240 g Cukr krupice
60 g Cukr moučkový
30 g Cukr vanilka
30 g Hrozinky
1500 g Jablka
1500 ml Mléko polotučné
300 g Máslo čerstvé
600 g Rýže loupaná
3 g Skořice mletá
15 g Sůl
240 g Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

39% Kalorie 768 kcal
Kilojoule 3 213kJ
31% Sacharidy 113 g
41% Tuky 31 g
31% Sodík 621 mg
23% Bílkoviny 13 g

Rýžový nákyp s jablky postup přípravy receptu:

1

Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout.

2

Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla.

3

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky.

4

Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova.

5

Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Rýžový nákyp s jablky
Moc dobrý recept na rýžový nákyp. Může se použít i jiné ovoce, do jablek jsem jen navíc přidala trochu nasekaných vlašských ořechů. Pekla jsem v římském hrnci s víkem, jeho používaní má svá specifika. Musí se předem namočit a vkládá se do studené trouby. V pekáčku, pokud není s víkem, bych ze začátku nákyp překryla např. alobalem. Palec nahorusmile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept