Zelný foršmak - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelný foršmak
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 13545 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
500 g | Brambory vařené |
200 g | Chléb bramborový |
100 g | Cibule |
200 ml | Jogurt bílý |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko sójové |
150 g | Sleď čerstvý |
20 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 40% |
5 ks | Vejce slepičí |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 375,5mg |
Draslík | 846,4mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,1mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 204,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené, Cibule, Jogurt bílý, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb bramborový, Máslo čerstvé, Mléko sójové, Sleď čerstvý, Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zelný foršmak postup přípravy receptu:
1 | Očištěné zelí nadrobno rozkrájíme a zvolna dusíme s máslem do měkka. Uvařené brambory prolisujeme. Chléb rozdrobíme a zalijeme mlékem. Vše dobře smícháme, přidáme žloutky, část jogurtu, jemně nakrájenou, osmahnutou cibuli, na kousky nasekaného sledě bez kostí a sůl. Nakonec vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. |
2 | Směs vložíme do zapékací mísy vymaštěné máslem a vysypané strouhankou, povrch posypeme nastrouhaným sýrem, zapečeme v troubě. |
3 | Každou porci na talíři polijeme zbylým jogurtem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.