Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Žemlovka jablková 5 1
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 1397

Ingredience

180 g Cukr krupice
150 g Cukr moučkový
30 g Cukr vanilka
60 g Hrozinky
1500 g Jablka
900 ml Mléko polotučné
3 g Skořice mletá
15 g Sůl
300 g Tuk
180 g Vejce slepičí
1200 g Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 941 kcal
Kilojoule 3 938kJ
38% Sacharidy 138 g
50% Tuky 37 g
33% Sodík 654 mg
28% Bílkoviny 16 g

Žemlovka jablková postup přípravy receptu:

1

Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.

2

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.

3

Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.

4

Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.

5

Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Žemlovka jablková
Připravovala jsem žemlovku podle tohoto receptu. Žemle jsem měla starší, ale ještě vláčné a možná proto jsem potřebovala dvojnásobné množství mléka a vajec. Sůl jsem nedala, pečivo je slané dost, spíš do mléka s vajíčkem přidávám trochu cukru, kterého jsem spotřebovala o trochu více než uvádí recept a taktéž více rozinek, ale to opravdu záleží na chuti každého.Můžou se přidat i ořechy. Jablka jsem nastrouhala na nudličky , gramáž jsem měla dle receptu, ale v už čisté váze, po oloupání a bez jadřinců. Pokud v rodině nejsou obzvlášť velcí jedlíci, tak 3 porce stačí na porce 4.smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept