Žemlovka jablková

45 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
941 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
37 g
Sacharidy
138 g
Vláknina
3 g
Cukr
52 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme osolenými vejci rozšlehanými s mlékem.
  • 2
    Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky.
  • 3
    Do pekáče vymazaného tukem rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme polovinu nakrájených jablek, posypeme je přebranými, omytými a spařenými rozinkami a polovinou cukru smíchaného se skořicí. Na jablka narovnáme další třetinu žemlí a na ně zbylá jablka s cukrem, rozinkami a skořicí. Vrchní vrstvu tvoří poslední třetina žemlí, které pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.
  • 4
    Ve středně vyhřáté troubě upečeme žemlovku dorůžova.
  • 5
    Při podávání žemlovku krájíme obvyklým způsobem a sypeme ji moučkovým a vanilkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 14. 2. 2016
Žemlovka jablková
Připravovala jsem žemlovku podle tohoto receptu. Žemle jsem měla starší, ale ještě vláčné a možná proto jsem potřebovala dvojnásobné množství mléka a vajec. Sůl jsem nedala, pečivo je slané dost, spíš do mléka s vajíčkem přidávám trochu cukru, kterého jsem spotřebovala o trochu více než uvádí recept a taktéž více rozinek, ale to opravdu záleží na chuti každého.Můžou se přidat i ořechy. Jablka jsem nastrouhala na nudličky , gramáž jsem měla dle receptu, ale v už čisté váze, po oloupání a bez jadřinců. Pokud v rodině nejsou obzvlášť velcí jedlíci, tak 3 porce stačí na porce 4.🙂