Jednoduchý recept

Lorrainský koláč

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 14426

Ingredience

Náplň
1 špetka Muškátový oříšek
1 kávová lžička Máslo čerstvé
1 špetka Pepř černý mletý
120 g Slanina vepřová
280 ml Smetana 33% (šlehačka)
45 g Sýr Eidam cihla 40%
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
2 ks Vejce slepičí
2 ks Šalotka
Lorrainský koláč
180 g Mouka pšeničná hladká T 650
120 g Máslo čerstvé
1 ks Vejce slepičí
2 kávová lžička Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

33% Kalorie 650 kcal
Kilojoule 2 718kJ
9% Sacharidy 34 g
67% Tuky 51 g
13% Sodík 258 mg
28% Bílkoviny 16 g

Lorrainský koláč postup přípravy receptu:

1

Do vetší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Vše rozdrobíme, můžeme použít mixér. Rozšlehané vejce vlijeme do těsta, pokud se příliš drobí, můžeme přilít vodu. Hotové těsto dáme vychladit.

2

Vychlazené těsto vyválíme do kruhu o síle 5 mm a přeneseme pomocí válečku do formy o průměru 2O - 22,5 cm. Těsto opatrně přimáčkneme, ale nenatahujeme, přebytečné odkrojíme a na dně formy propícháme vidličkou.

3

Na těsto dáme papír na pečení, formu zatížíme vysypáním suchými fazolemi nebo rýží. Pečeme cca 10 minut, potom papír i zátěž odstraníme. Těsto znovu opatrně propícháme a pečeme 3 minuty dokud nezačne zlátnout. Necháme vychladnout.

4

Plátky tučnější slaniny nakrájíme na větší kostičky, dáme do menší pánve a na mírném plameni smažíme do křupava. Osmaženou slaninu vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku. Na výpek přidáme jemně nakrájenou šalotku a osmahneme. Pokud máme málo výpeku, můžeme přidat máslo. Osmahnutou šalotku dáme také okapat.

5

Ve větší míse rozšleháme vejce, žloutky, smetanu, nastrouhaný sýr a koření. Na těsto rozložíme slaninu se šalotkou a vše pokryjeme náplní z vajec. Zapékáme v horní části trouby. Podáváme na talíři, nebo přímo z formy.

Poznámka

Servírujeme teplé. Sýr můžeme vynechat, slaninu můžeme nahradit šunkou, zeleninou nebo mořskou směsí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept