Dort oříškový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort oříškový
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 14581 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na krém | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Kávový extrakt - tekutý |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Dort oříškový | |
300 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka polohrubá |
100 g | Ořechy lískové |
9 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 95,6mg |
Draslík | 175,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Ořechy lískové, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kávový extrakt - tekutý, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dort oříškový postup přípravy receptu:
1 | Oříšky krátce opražíme, slupky odrhneme v utěrce, nastrouháme a smícháme s moukou. |
2 | Z bílků našleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme oříšky s moukou. |
3 | Z pečicího papíru vystřihneme 4 kruhy, rozložíme na plechy a kruhy silně vymastíme. Směs naneseme na papíry 7,5 mm vysoko a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pláty položíme na vál papírem nahoru. Jakmile mírně vychladnou, papír navlhčíme a po chvilce sloupneme. |
4 | Studené pláty naplníme kávovým máslovým krémem, povrch také potřeme a posypeme nasekanými oříšky. |
5 | Příprava krému: cukr svaříme "na řetěz" (hustě svařený cukr vyfoukneme malým drátěným očkem, až se utvoří řetěz bublin), nalijeme do žloutků, utřeme, přidáme do pěny utřené a kávovým extraktem ochucené máslo. Řádně našleháme. |
Poznámka
Servírujeme studené.