Pečený cejn s paprikou, chilli a bramborami
- Celkový čas:
- 110 minut
- Doba přípravy:
- 20 minut
- Doba vaření:
- 90 minut
Ingredience
- Počet porcí
- 2 ks
- Bobkový list
- 800 g
- Brambory
- 1200 g
- Cejn velký
- 3 stroužek
- Česnek
- 1 ks
- Chilli paprička
- 1 ks
- Cibule
- 0,5 ks
- Citrony
- 60 ml
- Olej olivový
- 1 ks
- Paprika červená
- 1 polévková lžíce
- Petržel - nať
- 60 ml
- Sherry brandy
- 1 kávová lžička
- Sůl
- 4 ks
- Tymián čerstvý
Postup
1 | Z ryby odřízneme ploutve a vložíme jí do větší nekovové nádoby. Šťávu z citrónu vymačkáme do vnitřní dutiny ryby. Přilijeme 2 lžíce oleje a dáme na 2 hodiny do lednice. |
2 | Pekáč velikosti ryby vymažeme olejem, dno vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme plátky česneku, petrželí, červenou cibulí, solí chilli a nasekanou paprikou. Navrch dáme opět plátky brambor, zalijeme 80 ml vody a zakapeme zbylým olejem. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 190° C asi 1 hodinu. |
3 | Zvýšíme teplotu trouby na 220° C. Rybu zevnitř i zvenku dobře osolíme, dovnitř vložíme snítky tymiánu a bobkový list. Z každé strany uděláme do ryby 4 šikmé zářezy, položíme ji na brambory a do zářezů po stranách ryby vložíme plátky citrónů, aby připomínaly ploutve. Pečeme odkryté 30 minut. |
4 | Hotovou rybu zalijeme suchým sherry a dáme ještě na 3 minuty do trouby. Podáváme přímo z pekáče. |
Nutriční hodnoty
Kalorie | 690 kcal |
Bílkoviny | 62 g |
Sacharidy | 48 g |
Tuky | 29 g |
Uhlovodany | 48 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Draslík | 1 g |
Sodík | 221,6 mg |
Vláknina | 27 g |
Vitamín A | 0,0 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,0 mg |
Vitamín C | 143,4 mg |
Vitamín E | 0,3 mg |
Vápník | 0,0 mg |
Železo | 22,5 mg |
Komentáře a hodnocení