Žampionový salát se šunkou a špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žampionový salát se šunkou a špenátem
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 15464 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Zálivka | |
---|---|
125 ml | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Med včelí |
4 polévková lžíce | Ocet jablečný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Niva (Rokfór) |
Žampionový salát se šunkou a špenátem | |
125 ml | Citronová šťáva |
100 g | Jahody zahradní |
1 šálek | Petržel - nať |
200 g | Špenát listový čerstvý |
200 g | Šunka parmská |
500 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 18,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 176,1mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Med včelí, Ocet jablečný, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Citronová šťáva, Jahody zahradní, Špenát listový čerstvý, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šunka parmská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Žampionový salát se šunkou a špenátem postup přípravy receptu:
1 | Řádně očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, ihned zakapeme citronovou šťávou. Omyté jahody necháme okapat, rozčtvrtíme. Listy špenátu propláchneme, osušíme, petrželku opláchneme,jemně nasekáme. Šunku rozkrájíme na tenké proužky. |
2 | Menšími listy špenátu obložíme salátovou mísu a několik listů necháme stranou pro pozdější použití. Zbytek listů špenátu nahrubo nasekáme, zlehka smícháme se žampiony a šunkou. Tuto směs navršíme do středu mísy, posypeme jahodami, ozdobíme zbylými listy špenátu. |
3 | Zálivka: do mísy rozdrobíme Nivu, přidáme jogurt, jablečný ocet, citronovou šťávu a lžíci medu. Přisypeme nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme a vymícháme v hladký krém. |
4 | Salát se se zálivkou míchá až při servírování, neboť by ztratil křehkost a byl by rozmáčený. Je vhodný jako předkrm či lehká večeře. |
Poznámka
Servírujeme studené.