Bramborový nákyp s tuňákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový nákyp s tuňákem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15501 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
400 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
300 g | Cuketa |
300 g | Lilek |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Provensálské koření |
250 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
100 ml | Smetana sójová |
1 kávová lžička | Sůl |
30 g | Tuk rostlinný |
2 ks | Tuňák v oleji |
1 l | Voda pitná |
300 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 8,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 574,8mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,2mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cuketa, Lilek, Rajčata loupaná (konzervovaná), Smetana sójová, Sůl, Tuk rostlinný, Tuňák v oleji, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Provensálské koření, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bramborový nákyp s tuňákem postup přípravy receptu:
1 | Brambory očistíme a uvaříme v osolené vodě 25 minut doměkka. |
2 | Slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. |
3 | Kousky rajčat smícháme s prolisovaným česnekem, kořením, solí a pepřem. Cuketu a lilek opláchneme, očistíme a nakrájíme na kolečka. |
4 | Na pánvi rozpálíme jednu lžíci oleje, přidáme cuketu a dusíme doměkka, stále obracíme. Pak ji vyjmeme z pánve. Přidáme ještě jednu lžící oleje, rozpálíme a smažíme lilek, aby lehce zhnědl. |
5 | V menším hrnci rozehřejeme tuk, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Rozředíme vývarem a za stálého míchání přilijeme smetanu. Mícháme, dokud nevznikne hustá bílá omáčka. Povaříme ji asi 3 minuty, osolíme a opepříme. |
6 | Nákypovou formu vymažeme tukem, na dno dáme třetinu brambor, cukety, polovinu rajčatové omáčky a navrch rozdělíme polovinu tuňáka v olivovém oleji. Potom utvoříme vrstvu z druhé třetiny brambor a obložíme lilkem. Navrch rozdělíme zbytek omáčky a tuňáka. Zakryjeme zbytkem brambor a rovnoměrně zalijeme bílou omáčkou. |
7 | Nákyp zapékáme v předehřáté troubě na 175 °C asi 40 minut, dozlatova. |