Tažený závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tažený závin
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 1712 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
100 g | Hrozinky |
1500 g | Jablka |
20 g | Máslo čerstvé |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
50 g | Strouhanka |
1 ks | Vejce slepičí |
0,1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 22,5mg |
Draslík | 226,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Strouhanka, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Tažený závin postup přípravy receptu:
1 | V teplé vodě rozšleháme vejce, přidáme sůl a máslo, pro pružnost těsta můžeme přidat pár kapek octa. V mouce uděláme důlek a směs do něj vlijeme. Dobře zpracujeme, tak dlouho až se těsto nechytá ani rukou ani válu, musí být pružné. |
2 | Vytvarujeme bochánek, potřeme máslem a přikryjeme teplým hrncem. |
3 | Necháme asi hodinu odpočinout, pak těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z jedné vyválíme placku, potřeme rozpuštěným máslem a vytáhneme od středu do krajů. Pokapeme máslem, posypeme strouhankou a poklademe oloupanými na dílky nakrájenými jablky, zasypeme skořicí, cukrem, posekanými ořechy a rozinkami. |
4 | Závin opatrně svineme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřeme máslem. |
5 | Pečeme v předehřáté troubě. |
6 | Stejně uděláme i druhý závin. |
7 | Vychladlý pocukrujeme. |
Poznámka
Máslo na pomazání dle potřeby.