Čokoládový dort z podmáslí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dort z podmáslí
Čokoládový dort z podmáslí
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 17504 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Krém | |
---|---|
450 g | Cukr moučkový |
90 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
Čokoládový dort z podmáslí | |
300 g | Cukr krupice |
60 g | Kakao - prášek |
3 polévková lžíce | Likér pomerančový |
150 g | Máslo čerstvé |
350 ml | Mléko - podmáslí |
250 g | Mouka polohrubá |
120 g | Poleva čokoládová |
0,5 kávová lžička | Tresť rumová |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 131g |
---|---|
Cholesterol | 97,6mg |
Draslík | 198,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 70,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Tresť vanilková, Cukr krupice, Kakao - prášek, Poleva čokoládová, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mouka polohrubá, Tresť rumová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dort z podmáslí postup přípravy receptu:
1 | V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta. |
2 | Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit. |
3 | Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém. |
4 | Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami. |
5 | Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice. |
Poznámka
Kávovou tresť můžeme nahradit rumovou.