Dýňový koláč z křehkého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 73 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňový koláč z křehkého těsta
Dýňový koláč z křehkého těsta
Celkový čas: | 73 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 43 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17578 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
165 g | Cukr třtinový |
450 g | Dýně |
400 g | Mléko zahuštěné neslazené Tatra |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
2 kávová lžička | Skořice mletá |
2 ks | Vejce slepičí |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Povrch | |
160 g | Cukr třtinový |
60 g | Máslo čerstvé |
120 g | Ořechy vlašské |
Dýňový koláč z křehkého těsta | |
174 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 128,6mg |
Draslík | 449,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Dýně, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Vejce slepičí, Zázvor mletý, Cukr třtinový, Ořechy vlašské, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko zahuštěné neslazené Tatra, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Dýňový koláč z křehkého těsta postup přípravy receptu:
1 | Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva kusy. Větší rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm. Formu vyložíme těstem a okraje necháme o 1 cm větší, založíme dospod a ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj. |
2 | V mixéru zpracujeme dýňový kompot, mléko, vejce, cukr, skořici, zázvor a mletý muškátový oříšek. Směs nalijeme na těsto ve formě a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě. |
3 | Připravíme křupavý povrch z vlašských ořechů: v rendlíku rozpustíme máslo, sekané ořechy a cukr. Vaříme několik minut, až se máslo vsákne. Směs naneseme na povrch koláče a dáme na 3 minuty pod rozpálený gril. Koláč necháme vychladnout. |
Poznámka
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a ozdobíme koláč.