Koláč Clafoutis - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč Clafoutis
Koláč Clafoutis
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17601 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
175 g | Borůvky |
200 g | Cukr krupice |
450 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Tresť vanilková |
1 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Zakysaná smetana |
Koláč Clafoutis | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
120 g | Máslo čerstvé |
215 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,8 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 94,7mg |
Draslík | 63,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Koláč Clafoutis postup přípravy receptu:
1 | Mouku zpracujeme vidličkou s cukrem, solí a kousky másla. Vmícháme rozšlehané vejce a vytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice. |
2 | Z vychlazeného těsta vyválíme plát větší o 2,5 cm než je forma o průměru 30 cm. Těsto přendáme do formy a propícháme ho vidličkou. Necháme 15 minut v lednici. Korpus zakryjeme alobalem, zasypeme vrstvou suchých fazolí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 20 minut. Po této době alobal i fazole vyjmeme a pečeme ještě 3-4 minuty. |
3 | Šlehačem zpracujeme vejce, cukr, mléko, smetanu a vanilkovou tresť. Vše ušleháme na hladký krém. |
4 | Do teplého korpusu dáme borůvky a zalijeme je vaječnou směsí. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 35 minut, až náplň ztuhne. Hotový koláč necháme ve formě vychladnout. Povrch posypeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Borůvky můžeme nahradit třešněmi.