Jidáše z medového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jidáše z medového těsta
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 18381 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
80 g | Med včelí |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 188,5mg |
Draslík | 249,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 191,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Med včelí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jidáše z medového těsta postup přípravy receptu:
1 | Z droždí, cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek. |
2 | Máslo i med mírně nahřejeme, utřeme se žloutky. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, necháme vykynout. |
3 | Z těsta vyválíme plát silný asi půl centimetru, tvořítkem vykrajujeme kolečka, urovnáme je na pomaštěný plech, necháme znovu vykynout a rádýlkem na ně naznačíme mřížku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a jidášky upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova. |
4 | Vychladlé pomažeme medem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.